Volgens bronnen dicht bij de overheid heeft de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali het het Noord-Afrikaanse land verlaten. Volgens CNN zou premier Mohammed Ghannouchi de macht hebben overgenomen. De hele dag was het onrustig in het land en de noodtoestand is afgekondigd.

De president stuurde eerder deze dag zijn regering de laan uit en kondigde vervroegde verkiezingen aan. Binnen zes maanden wou hij parlementsverkiezingen organiseren. In de hoofdstad Tunis werd vandaag weer massaal gedemonstreerd voor het vertrek van de president.

Vrijdag is ook de noodtoestand over heel Tunesië afgekondigd. De noodtoestand houdt in dat het leger de controle van de politie overneemt, dat het verboden is om met meer dan drie mensen samen te komen en dat veiligheidstroepen de toestemming hebben om te schieten op wie niet gehoorzaamt. Bovendien heeft het leger ook in de luchthaven van Tunis postgevat. Air France zegt vrijdag alle vluchten naar Tunesië te hebben opgeschort, omdat het luchtruim van het Noord-Afrikaanse land gesloten is.

Machtswissel

Premier Mohammed Ghannouchi leek zich niet neer te leggen bij de beslissingen van de president. Gisteren beloofde de president nog in een emotionele tv-toespraak om de prijzen van basis voedselproducten te verlagen en te stoppen met de harde repressie van het protest. 

Op de staatstelevisie deelde Ghannouchi mee dat hij de macht heeft overgenomen en interim-president wordt. 'Ik neem de taken van het leiderschap van het land in deze moeilijke tijd tijdelijk over om te helpen de veiligheid te doen terugkeren', zei Ghannouchi. Hij beloofde de grondwet in acht te nemen en met zorg te werken aan hervorming van sociaal-economische kwesties, in overleg met alle partijen.

President Ben Ali zou intussen het land zijn ontvlucht. Meer informatie over Ben Ali ontbreekt. Vermoedelijk besloot de president zijn land te verlaten toen duidelijk werd dat het leger niet met de door hem gewenste harde hand tegen de betogers optrad.

Dertien nieuwe doden

In de nacht van donderdag op vrijdag vielen opnieuw doden in Tunis. Dertien mensen zouden door de veiligheidstroepen omgebracht zijn, en dat ondanks de belofte van de president om de schietpartijen op manifestanten niet langer te tolereren. Donderdagavond had hij in een speech bovendien gezegd dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor de volgende presidentstermijn, die van start gaat in 2014. Hij beloofde daarnaast een 'totale' vrijheid van informatie en van het internet.

Meteen na de toespraak van Ben Ali- en ondanks een uitgaansverbod - kwamen zowel voor- als tegenstanders van de president de straat op, waarop de gemoederen alweer verhit geraakten. De ziekenhuizen maakten melding van vijftig gewonden en dertien doden, wat het officiële aantal dodelijke slachtoffers sinds het begin van de onrust in december op 23 brengt. 

Betogingen

Ook vrijdag overdag werd er weer massal betoogd. Tienduizenden kwamen de straat op om het einde van Ben Ali's regeerperiode te eisen. Er waren opnieuw schoten te horen. Politieagenten met helmen sloegen en schopten ongewapende betogers. Op sommige plaatsen gooiden jongeren stenen naar de politie. De demonstranten waren van alle leeftijden en van diverse pluimage.

Tunesië kent de zwaarste onlusten sinds Ben Ali 23 jaar geleden aan de macht kwam. De protesten begonnen op 17 december met de zelfverbranding van een jonge werkloze en waren aanvankelijk specifiek gericht tegen de hoge werkloosheid.