Controversiële scheidsrechter geeft drugssmokkel toe
Foto: AP
De gewezen Ecuadoraanse topscheidsrechter Byron Moreno heeft donderdag schuldig gepleit voor drugssmokkel. Hij riskeert vijf jaar gevangenisstraf.

De 41-jarige Moreno werd in september opgepakt op de luchthaven JFK in New York. Hij trachtte toen zes kilogram heroïne binnen te smokkelen in de VS.

Moreno was gedurende zestien jaar een internationale scheidsrechter. Hij kwam tijdens zijn carrière meermaals in opspraak.

Tijdens de achtste finales van het WK 2002 tussen Zuid-Korea en Italië nam hij enkele vreemde beslissingen in het voordeel van Zuid-Korea, samen met Japan gastland van het WK. Zo keurde hij onder meer een geldig doelpunt van Tommasi af en stuurde hij in blessuretijd de Italiaanse spelmaker Francesco Totti van het veld wegens een schwalbe. De Ecuadoraan kreeg daarvoor een berisping van de Internationale Voetbalfederatie FIFA.

Ook in de eigen competitie maakte Moreno het bont. Hij werd door de Ecuadoraanse federatie 20 wedstrijden geschorst omdat hij een wedstrijd om onbegrijpelijke redenen 12 minuten na de reguliere speeltijd liet doorspelen. In die wel erg lange blessuretijd boog thuisploeg Liga De Quito een 2-3 achterstand tegen Barcelona de Guayaquil om in 4-3 winst.