Niels Albert kan zondag eindzege in Wereldbeker veroveren
Foto: belga
Zondag vindt in het Franse Pontchâteau de voorlaatste manche van de Wereldbeker veldrijden plaats. Niels Albert kan er voor het eerst eindwinnaar bij de elite worden. Hij heeft momenteel 66 punten voorsprong op naaste concurrent Sven Nys.

De kans dat de kersverse Belgische kampioen de eindzege nog zou verspelen, is bijzonder klein. Zelfs als Nys zondag in Pontchâteau en een week later in Hoogerheide telkens wint, heeft Albert aan twee zevende plaatsen genoeg om de witte wereldbekertrui definitief in zijn bezit te krijgen. Zonder pech moet dat een formaliteit zijn. De kans dat Albert in Frankrijk al mathematische zekerheid verwerft, is dan ook een pak groter. Als hij zelf wint en Nys niet tweede wordt, is de wedstrijd in Hoogerheide overbodig wat de eindzege betreft.

Albert kan je trouwens zonder meer als topfavoriet beschouwen voor Pontchâteau, de plaats waar hij in 2004 de wereldtitel bij de junioren veroverde en waar hij een jaar later ook Europees kampioen werd bij de beloften. De buikgriep die Nys alle kansen ontnam in het BK van vorige week is dan wel achter de rug, maar of hij al opnieuw voldoende kracht zal hebben om mee te spelen in de spits van het gebeuren is zeer de vraag.

Lars Boom heeft zijn korte veldritseizoen afgesloten en kan Albert dus geen punten afhandig maken zoals hij in Heusden-Zolder nog deed. Wereldkampioen Zdenek Stybar, kansloos in de Wereldbeker, geeft forfait en mikt voluit op het WK. Misschien wordt zo thuisrijder Françis Mourey zondag wel de taaiste tegenstander.