Gynaecologen vragen ouders om meer begrip
Steeds meer ouders dienen een klacht in tegen hun gynaecoloog voor het 'missen van een prenatale diagnose van een aangeboren afwijking'. De Vlaamse vereniging van gynaecologen vraagt om meer begrip.

De voorbije maanden moesten twee vrouwenartsen voor de rechter verschijnen na een klacht van ouders. In beide gevallen had de arts een normale geboorte voorspeld, maar werd het kind uiteindelijk met een afwijking geboren. In het eerste geval ging het om een hartafwijking, in het tweede om een afwijking in het gezicht van het kind.

Johan Van Wymeersch, de voorzitter van de Vlaamse vereniging van gynaecologen, zegt dat dergelijke klachten steeds vaker voorkomen. In De Artsenkrant vraagt Van Wymeersch om meer begrip. 'Wij doen ons best, maar een garantie dat een geboorte vlekkeloos zal verlopen, kunnen we nooit geven', aldus Van Wijmeersch, die benadrukt dat ons land over 'één van de best georganiseerde, betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle prenatale en verloskundige zorg ter wereld beschikt'. 'Maar er zullen steeds afwijkingen, mineure maar ook soms majeure, door de mazen van het prenatale net glippen, waardoor een afwijking slechts postnataal zal worden vastgesteld.'

'Het feit dat er zich op korte tijd een aantal juridische dossiers aan het vormen zijn, betekent niet dat de kwaliteit van de prenatale diagnose achteruit gaat, wel integendeel, maar dat bij meer en meer niet voorspelde afwijkingen de weg naar de rechtbank wordt ingeslagen', besluit Johan Wiemeersch.