Melexis dagvaardt KBC
Melexis, de Belgische producent van chips voor de autosector, dagvaardt de bank wegens mislukte beleggingen in CDO’s (collateralized debt obligation). Dat zegt Roland Duchâtelet, voorzitter van Melexis, vrijdag in de krant De Tijd. Ook dumpt Melexis de bank als huisbankier.

Melexis belegde in 2006 op aanraden van KBC 15 miljoen euro in de toxische producten, schrijft De Tijd. Maar de belegging moest twee jaar geleden helemaal afgeschreven worden, wat de onderneming met aanzienlijke kwartaalverliezen opzadelde.

Het chipbedrijf hield altijd de mogelijkheid van een rechtszaak open en besliste nu dus om de stap te doen. "We hebben eerst met KBC gepraat, maar alle kansen op een vergelijk zijn uitgeput", zegt Duchâtelet in De Tijd.

"Een rechtszaak is onvermijdelijk geworden. KBC heeft ons slecht voorgelicht door te zeggen en te schrijven dat die belegging even veilig was als een spaarrekening."

Viviane Huybrecht, woordvoerster van KBC, zegt in een reactie in De Tijd dat ze niet in detail kan treden over individuele klanten. KBC zegt wel dat bedrijfsklanten - in tegenstelling tot privatebankingklanten - in principe niet in aanmerking komen voor een vergoeding.

Tenzij er specifieke redenen zijn om daarvan af te wijken. "Bij bedrijfsklanten gebeurde de aankoop van de CDO’s immers meestal door financieel beslagen managers."