Ninove en Aalst in hoogste staat van paraatheid
Geraardsbergen Foto: BELGA
In de steden Ninove en Aalst zijn de brandweer en de stadsdiensten in de hoogste staat van paraatheid in de strijd tegen de wateroverlast. In Geraardsbergen is het water van de Dender lichtjes aan het zakken. De inwoners van een woonwijk in de deelgemeente Overboelare zijn op het nippertje ontsnapt.

Ninove kondigde het rampenplan preventief af zodat de hulpverlening optimaal gecoördineerd kan worden. Er staan nog geen woningen onder water maar de kritieke punten worden beschermd.

In Aalst zijn in het centrum van de stad de Sint-Annabrug en de Zwartehoekbrug omhooggetrokken wegens het hoge Denderpeil. Ook over de Denderbrug in deelgemeente Erembodegem kan er geen verkeer meer rijden tot het waterpeil normaliseert.

De meest kritieke plaatsen volgens het Aalsterse stadsbestuur zijn de Mimosawijk in Gijzegem, de wijken Torensveld en Doriksveld in Hofstade, de buurt van de Onegem in Aalst en in de Koebrugstraat in Moorsel. Het jaagpad naast de Dender is afgesloten ter hoogte van de Zeebergbrug, richting Denderleeuw.

Water zakt in Geraardsbergen

In Geraardsbergen blijft het rampenplan voorlopig van kracht. Het waterpeil van de Dender in deelgemeente Overboelare is sinds vrijdagmiddag al met 7 centimeter gezakt. De situatie blijft er wel kritiek omdat het nog altijd aan het regenen is.

Het stadsbestuur verwacht dat de daling zich zal voortzetten en dat de Gaverstraat en Majoor Van Lierdelaan in Overboelare gespaard zullen blijven van grote overstromingen. In het centrum van Geraardsbergen blijft het niveau stabiel tot licht dalend. 'In de Karmelietenstraat en Sasweg staat nog water. In een aantal woningen is het water binnengelopen, maar dit is, in vergelijking met de watersnood in november, zeer beperkt', meldt het stadsbestuur.

In het centrum is de Karmelietenstraat, Sasweg en de Molenstraat afgesloten voor het verkeer. 'Er staat nog water op het wegdek van de Kampstraat, de Majoor Van Lierdelaan (tussen spoorweg en Dender), Nuchten, de Pijlekaartstraat, Den Dijk en de Moorhofstraat. De Kampstraat, de Majoor Van Lierdelaan en Den Dijk zijn afgesloten voor het verkeer. In de Jan De Coomanstraat wordt water overgepompt van de ene kant van de straat naar de andere kant, en daardoor is de straat afgesloten ter hoogte van de Benedenstraat.'

Rampenplan afgeblazen in Herne

De Vlaams-Brabantse gemeente Herne heeft vrijdagvoormiddag de gemeentelijke fase van het rampenplan afgeblazen. Die was donderdag in werking gesteld omdat het stijgende water van de Mark enkele huizen bedreigde, maar in de loop van donderdagnamiddag en -nacht is het waterpeil voldoende gedaald.

In Herne waren donderdag een 15-tal kelders van woningen ondergelopen door de overvloedige regen. Vrijdagvoormiddag kon de gemeente haar inwoners echter melden dat, volgens de voorspellingen van de Vlaamse Milieumaatschappij, het grootste gevaar geweken is. Het gemeentelijk rampenplan werd dan ook afgeblazen. De zandzakjes die uitgedeeld werden, blijven wel nog liggen tot begin volgende week aangezien er de komende dagen nog regen verwacht wordt.

OOST-VLAANDEREN

De peilen op de Maarkebeek en de Zwalm blijven vrijdag dalen. Een nieuwe piek wordt voor vrijdagavond voorspeld. De voorspellingen geven daar momenteel geen kritieke overstromingen aan.

De Dender bedreigt het Oost-Vlaamse Geraardsbergen en deelgemeenten Overboelare en Zandbergen. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt een nieuwe peilstijging verwacht in het Denderbekken.

In Ninove werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

De Ede in Maldegem heeft het alarmpeil nipt overschreden, maar er dreigen nog geen kritieke overstromingen.

WEST-VLAANDEREN

In Oostkamp kan de Rivierbeek de alarmdrempel overschrijden. Kritieke overstromingen kunnen bijgevolg niet uitgesloten worden in Ruddervoorde.

VLAAMS-BRABANT

In Herne is het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. Na de problemen donderdag is het peil van de Mark voldoende gedaald.

Het peil op de Zuunbeek is vrijdagochtend aan het dalen en ook het peil op de Zenne in Lot daalt langzaam. Wat de Dijle betreft worden er voorlopig geen kritieke overstromingen verwacht.

In Wilsele, een deelgemeente van Leuven, is vrijdagmorgen de Streekstraat over een afstand van een honderdtal meter onder water gelopen door het overstromen van een beek. Het water staat er volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx op enkelhoogte, maar er zijn nog geen woningen ondergelopen.

Ook in het aanpalende Rotselaar is er wateroverlast door de Winge, die in Werchter in de Demer uitmondt, maar door de hoge waterstand in de Demer opgestuwd wordt. De Winge zette donderdagnacht enkele straten blank, maar woningen bleven gevrijwaard. 'Momenteel zijn er ondanks het zeer hoge waterpeil geen problemen meer, maar we verwachten door de aangekondigde regenval vanaf morgen weer een stijging van het waterpeil", aldus burgemeester Dirk Claes (CD&V).

In Londerzeel is de situatie voorlopig nog zorgwekkend. In deelgemeente Steenhuffel mag het waterpeil dan wel dalen, in Sneppelaar stijgt het wel. Ook het peil van de Moorhoekbeek gaat nog de hoogte in. De gemeentediensten brengen nog zandzakjes aan.

In Liedekerke wordt water van de Begijnengracht overgepompt in de Dender. Een ploeg van de Civiele Bescherming van Jabbeke heeft een machine om zandzakjes te vullen naar de eenheid van Liedekerke gebracht en helpt er sinds donderdag met het vullen van de zakjes.

De Zavel en de Maldersesteenweg zijn voorlopig afgesloten voor het verkeer omdat het water daar ook te hoog staat. De gemeente bekijkt of ze daar een pomp van de Civiele Bescherming kan plaatsen.

In het Demerbekken worden de wachtbekkens van Schulen, Webbekom en Hoeleden gevuld.

Verder is het alarmpeil op de Bellebeek in Essene overschreden. Maar doordat er nog capaciteit is in opwaartse wachtbekkens zullen niet meteen overstromingen volgen. De wachtbekkens konden donderdagavond beperkt lozen, maar vrijdag wordt een nieuwe peilstijging verwacht.

Het station van Buizingen is sinds donderdagavond gesloten omdat de voetgangerstunnel er is ondergelopen. Er worden vervangbussen ingezet. Wanneer het station weer toegankelijk zal zijn, is onzeker en hangt af van het weer.

LIMBURG

In het Limburgse Halen wordt net als donderdag water van de overvolle Holakenbeek gepompt naar de rivier de Velp. Water uit de Velp wordt dan weer overgepompt in de Gete.