Albert Heijn (83) overleden
Foto: HollandseHoogte
Albert Heijn, oud-voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse supermarktketen Ahold, is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde een woordvoerder van de onderneming in de nacht van donderdag op vrijdag. Albert Heijn was de kleinzoon van de gelijknamige oprichter van de supermarktketen. In België werd hij gedecoreerd omdat hij de streepjescode had uitgevonden.

Heijn stierf donderdag om tien voor zes 's middags in zijn slaap, thuis in zijn landgoed bij het Engelse plaatsje Pudleston. Hij leed aan het postpoliosyndroom (PPS), zo liet de woordvoerder van de familie weten.

Heijn trad in 1949 in dienst bij de onderneming. Van 1962 tot 1989 was hij voorzitter van de raad van bestuur van Albert Heijn NV, het huidige Ahold. Hij werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In België was Heijn Commandeur in de Orde van Leopold II.

Heijn werd in België gedecoreerd omdat hij de streepjescode had uitgevonden, wat het afrekenen bij de kassa's sterk zou vereenvoudigen. Ook was Heijn verantwoordelijk voor de invoering van de zelfbediening, destijds een revolutionair winkeltype, met het winkelmandje en het winkelkarretje. De kleinzoon van de oprichter van het kruideniersconcern was de man die Ahold liet groeien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in