De Brusselse beurs sloot vandaag met verlies, in tegenstelling tot de omliggende beurzen.

Zowel Italië als Spanje is er deze week in geslaagd nieuwe obligaties te plaatsen, tegen een lagere rente dan gevreesd. Toch blijft de rente een pak hoger dan wat ze bij de vorige plaatsing in november 2010 betaalden. Nu het nieuws verteerd is, zoeken de beurzen naar nieuw materiaal om zich aan op te trekken. Vandaag sloten de meeste markten neutraal tot licht positief af.

Brussel was een uitzondering. De Bel20 verloor 0,43% tot 2.621 punten. Het waren opnieuw de financiële waarden die aanvankelijk een forse winst boekten, maar die winst smolt later weg en bleek onvoldoende om de index op het droge te houden.

De Bel20 telde elf dalers. De grootste koersverliezen waren voor AB Inbev (-1,9%), Bekaert (-1.64%) en voor Umicore (-1,79%). De grootste koerswinsten, tot een procent,  waren voor Cofinimmo, GDF Suez , GBL en KBC.

De beurzen in de rest van Europa lieten een verdeeld beeld zien, met vooral grote koerswinsten in Spanje en Italië. Beide landen konden donderdag een succesvolle obligatie-uitgifte plaatsen.

Vanuit de VS kwamen er gemengde macro-economische cijfers. Het handelstekort zakte onverwacht tot het laagste niveau in maanden dankzij meer export. Daartegenover steeg het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS opnieuw.

De Belgische rente blijft vandaag dalen, tot nog maar 4,05%. Begin deze week was dat bijna 4,3%. De spread met Duitse bunds kromp tot zowat een procentpunt.