Vlaams minister-president Kris Peeters houdt vast aan het Vlaams regeerakkoord en de bijbehorende Octopusnota. Dat heeft hij woensdagmiddag herhaald in het Vlaams parlement, waar hij vragen kreeg over de positie van Vlaanderen in de huidige federale onderhandelingen.

Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) en Karim Van Overmeire (onafhankelijke) vinden dat Vlaanderen zich te veel op de vlakte houdt in de institutionele onderhandelingen. Volgens hen raakt de Octopusnota van 2008 ondergesneeuwd. Daarin vraagt Vlaanderen onder meer de splitsing van BHV, de overheveling van het arbeidsmarktbeleid, mobiliteitsbeleid en delen van Justitie.

Hoeder

Peeters verzekerde dat hij de 'hoeder' blijft van de Vlaamse belangen. 'Maakt u zich geen zorgen, het regeerakkoord en de Octopusnota worden niet herbekeken, laat staan dat er opnieuw over wordt onderhandeld. (...) Maar ik zou niet graag bevoegdheden krijgen waarvan we op een bepaald moment moeten zeggen: dit is zo versplinterd en zo niet-homogeen dat we een slechte dienst bewijzen.'

Peeters wil het 'triumviraat' (Johan Vande Lanotte, Bart De Wever en Elio Di Rupo) dat nu aan zet is alle kansen geven. Maar hij blijft waakzaam voor de budgettaire impact van toekomstige bevoegdheidsoverdrachten.