De Wever : 'Snel gaan of stoppen'
Foto: photo news
Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever moet het triumviraat snel succes boeken. 'Anders is het beter te stoppen'. Dat zei De Wever vanmorgen op Studio Brussel.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) kreeg dinsdag van het paleis de opdracht om samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo een uitweg te zoeken voor de politieke impasse.

Voor N-VA-voorzitter De Wever is het alvast duidelijk dat die nieuwe fase niet te lang mag duren. Als er niet snel een doorbraak komt, heeft het volgens hem nog weinig zin.

"Ofwel maak je nu een doorbraak, ofwel zeg je eerlijk: ’het gaat niet, het lukt nu niet en het zal nooit lukken. Ik ben er geen vragende partij voor om nog eens zes maanden te onderhandelen. Het was al erg genoeg de afgelopen zes maanden. Wanneer het gaat opgelost zijn, weet ik ook niet, maar dat deze fase geen maanden meer kan duren, daar ben ik van overtuigd", aldus De Wever in het Studio Brussel-programma "Tomas staat op!".

Koning ging in op vraag De Wever en Di Rupo

De koning vroeg de verkiezingsoverwinnaars Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) gisteren om samen met bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) 'elk nuttig initiatief' te nemen om een communautaire doorbraak te forceren.

De koning vervulde daarmee zowel de wensen van Bart De Wever als van Elio Di Rupo. De N-VA-voorzitter wenste al langer dat de twee grote overwinnaars van de verkiezingen opnieuw de leiding zouden nemen van het vastgelopen formatieoverleg.

Van bij diens aantreden in oktober suggereerde De Wever dat koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, afkomstig uit een partij die nauwelijks 15 procent haalde, daarom tot mislukken was gedoemd. De PS-voorzitter weigerde zo'n aanpak. Hij wil zich niet isoleren van de twee andere Franstalige onderhandelingspartners.

De formule van het triumviraat verzoent de verschillende uitgangspunten