Beke: 'Beter hoofdstuk minder, als rest beter is uitgewerkt'
Wouter Beke Foto: belga
CD&V-voorzitter Wouter Beke steunt de piste om het menu van de staatshervorming te 'versmallen en verdiepen'. 'Liever een hoofdstuk minder, als de rest beter is uitgewerkt', zo zei Beke woensdag in het radioprogramma De Ochtend. Daarbij gaat het volgens Beke wel uitsluitend om de bevoegdheidsoverdrachten, de splitsing van BHV is 'van een andere orde'.

Er zijn signalen dat de onderhandelaars de aanpak van de staatshervorming willen bijsturen. 'Less is more' lijkt daarbij de boodschap.

Dinsdagavond liet N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke verstaan dat het ook voor de N-VA bespreekbaar is om één thema van de staatshervorming dieper uit te werken in ruil voor andere elementen. Eerder suggereerde CD&V al om bijvoorbeeld de overheveling van de kinderbijslag te laten vallen. PS-topvrouw Laurette Onkelinx stelde ook al voor om de sociaaleconomische hefbomen door te trekken, in ruil voor het vrijwaren van de sociale zekerheid op federaal niveau.

CD&V-voorzitter Beke bevestigt dat die nieuwe aanpak 'de weg is die moet bewandeld worden'. 'Voor ons maakt de omvang van het bedrag niet zo uit, of het nu 10 miljard of 16 miljard is. Wat van belang is, is wat we met die nieuwe bevoegdheden kunnen doen. Wat voor ons belangrijk is, is dat er meer homogenisering komt en dat de regio's meer bestuursverantwoordelijkheid krijgen.'

Als de Vlaamse onderhandelaars de overheveling van de kinderbijslag zouden laten vallen, zou dat indruisen tegen de bekende vijf Vlaamse resoluties. CD&V-kopman Beke verwacht zich aan kritiek, maar zegt dat de staatshervorming 'een voortschrijdend proces' is.

Volgens Beke staat BHV  los van die 'kleinere staatshervorming'. BHV moet gesplitst worden en voor de Franstaligen gaat dat samen met de financiering van Brussel."