Vande Lanotte moet samenwerken met Di Rupo en De Wever
Bart De Wever komt aan in Laken Foto: BELGA
Johan Vande Lanotte (SP.A) gaat door als koninklijk bemiddelaar, aldus een mededeling van het paleis. Hij krijgt versterking van de twee hoofdrolspelers Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS).

De koning heeft Vande Lanotte gevraagd 'elk nuttig initiatief te nemen, in bevoorrechte samenspraak met de voorzitters van de twee grootste partijen, om de huidige politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken'. Hij heeft de opdracht aanvaard.

Vande Lanotte blijft dus nog even bemiddelaar, en dat in nauwe samenwerking met N-VA-voorzitter Bart De Wever, en PS-voorzitter Elio Di Rupo. De twee laatsten zullen verantwoordelijk zijn voor de contacten met hun respectievelijke taalgroep. 

Het trio zou de onderhandelingsnota van de bemiddelaar herwerken. Vande Lanotte behoudt de leiding en de eindverantwoordelijkheid voor de wijzigingen aan de nota. Het overleg blijft beperkt tot de zeven partijen (N-VA, SP.A, Groen!, CD&V, PS, Ecolo en CDH). De liberalen worden dus niet aan boord gehesen.

In de namiddag zijn De Wever, Di Rupo én Vande Lanotte ontvangen door koning Albert op het Kasteel van Laken. Vande Lanotte heeft in de loop van de dag ook nog een reeks telefonische contacten gehad met betrokkenen. 

Op 21 oktober werd Vande Lanotte benoemd tot koninklijk bemiddelaar. Hij diende donderdag zijn ontslag in bij de koning toen bleek dat niet alle zeven partijen achter zijn onderhandelingsnota stonden. 

Moeder Vande Lanotte overleden

Maandag zou hij van de koning te horen krijgen zijn ontslag werd aanvaard, maar dit onderhoud werd vanwege de slechte gezondheidstoestand van de moeder van Vande Lanotte uitgesteld tot dinsdag. Maandagavond is de moeder overleden. 

Door het overlijden was het onzeker of de audiëntie van de SP.A'er bij de koning nog wel zou plaatsvinden. De woordvoerder van Vande Lanotte bevestigde echter dat de politieke agenda gewoon wordt afgewerkt.

De gezondheidstoestand was er de jongste weken sterk op achteruit gegaan. Ze werd begin december opgenomen in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Haar toestand kon echter niet worden gestabiliseerd. Ze overleed in het bijzijn van Vande Lanotte. 

Verschillende politieke partijen hebben al hun medeleven betuigd. De Wever en Di Rupo hebben Vande Lanotte gecondoleerd. Ook CD&V, MR, CDH en Ecolo leven mee met de bemiddelaar. De partijen uitten hun respect dat Vande Lanotte in de moeilijke persoonlijke omstandigheden toch voort blijft werken.

Onderhandelingen sinds een week in impasse

De onderhandelingen raakten vorige week volledig in een impasse terecht nadat Vande Lanotte zijn ontslag als koninklijk bemiddelaar aan de koning had aangeboden. Dat gebeurde nadat CD&V en N-VA hadden verklaard dat in zijn onderhandelingsnota essentiële punten moesten worden aangepast alvorens terug rond de tafel kon worden gezeten. De koning hield intussen zijn antwoord in beraad.

Zes van de zeven betrokken partijen lieten weten dat Vande Lanotte wat hen betreft best zijn werk zou voortzetten. De N-VA, die al langer vindt dat de formule met zeven haar beste tijd heeft gehad, wilde dan weer dat zijzelf en de PS - "de twee locomotieven" - zouden samenzitten om te kijken hoe het nu verder moet.

Sindsdien vonden er discrete contacten plaats. In de loop van dinsdag zag het er al naar uit dat Vande Lanotte aan de slag zou blijven, maar dat ook De Wever en Di Rupo het veld zouden worden ingestuurd. Met de formule waarin de werkzaamheden nu voortgaan, lijken beide standpunten enigszins verzoend. Vande Lanotte blijft koninklijk bemiddelaar, terwijl PS en N-VA een grotere rol krijgen.

Morgen/woensdag staat normaliter een eerste vergadering van het triumviraat gepland, waarop dan wellicht meer afspraken zullen worden gemaakt over de contouren van de samenwerking tussen het trio. De details over die vergadering zijn nog onbekend.