Verdachte aanslag Arizona voorgeleid
Foto: ap
De verdachte van de aanslag op congreslid Gabrielle Giffords in Tucson is maandag voorgeleid aan een federale rechtbank in Arizona. Zijn voorlopige hechtenis werd verlengd en hij kreeg een advocaat toegewezen die de pleger van de bomaanslag in Oklahoma City, Timothy McVeigh verdedigde.

De 22-jarige Jared Loughner droeg handboeien en een gevangenisuniform. Zijn hoofd was kaalgeschoren en vertoonde een schram op de rechterslaap.

Bij het betreden van de rechtszaal keek hij strak het publiek in. Vervolgens draaide hij zich om naar zijn raadsvrouw, Judy Clarke. Hij antwoordde bevestigend toen de rechter hem vroeg of hij begreep wat zijn rechten waren.

Loughner wordt verdacht van poging tot moord op een congreslid, doodslag op zes omstanders onder wie een federale rechter en toebrengen van lichamelijk letsel aan veertien anderen. Uit filmpjes die hij op Youtube plaatste komt hij naar voren als iemand met een diepgekoesterde achterdocht tegen de overheid.

De bomaanslag in 1995 op een gebouw van de federale overheid in Oklahoma City eiste168 levens en leidde tot meer dan zeshonderd gewonden. Het was de ergste terreurdaad in de Verenigde Staten door een Amerikaanse staatsburger.