Lionel Messi is de laureaat van de eerste FIFA Gouden Bal. De 23-jarige spits van FC Barcelona kreeg de voorkeur op zijn Spaanse teammaats Xabi en Andres Iniesta.

De FIFA Gouden Bal is de samensmelting van de Wereldvoetballer van het Jaar en de Gouden Bal, twee prijzen die Messi vorig jaar allebei won. Toch is het verrassend dat Messi ook nu wint. Er werd verwacht dat de trofee of naar Iniesta of naar Xavi zou gaan. Zij waren immers de sterkhouders van het Spaanse team dat in Zuid-Afrika wereldkampioen werd. Messi schitterde wel voor Barcelona, maar slaagde er op de Wereldbeker niet in te scoren voor Argentinië, dat in de kwartfinales roemloos met 4-0 uitgeschakeld werd door Duitsland.

'Dit is heel speciaal voor mij', reageerde Messi nadat hij de trofee uit handen van zijn trainer Pep Guardiola ontvangen had. 'Ik ben verrast, maar ook erg gelukkig. In alle pronostieken waren Iniesta en Xavi de favorieten. En zij hadden het zeker ook verdiend. Ze hebben een geweldige Wereldbeker achter de rug. Ik wil dit delen met mijn teammaats, met de mensen die me geholpen hebben en met het Argentijnse volk.'

De Braziliaanse Marta werd voor de vijfde keer op rij verkozen tot Wereldvoetbalster van het Jaar. De Portugees José Mourinho, in 2010 bij Inter Milaan en Real Madrid aan de slag, is Trainer van het Jaar. De Turk Hamit Altintop kreeg een prijs voor het mooiste doelpunt.

In het referendum mochten de bondscoaches en aanvoerders van alle bij de Wereldvoetbalbond FIFA aangesloten landen en 150 door France Football uitgekozen journalisten hun stem uitbrengen.