Majoor Richard 'Dick' Winters is op 2 januari overleden. Dat bevestigde een vriend van de Amerikaanse oorlogsveteraan maandag. Winters was een belangrijke inspiratiebron voor het boek 'Band of Brothers' en de gelijknamige televisieserie.

Majoor Winters woonde al jaren op een boerderij in Hershey in de staat Pennsylvania. Hij stierf op 2 januari in het nabijgelegen Palmyra en werd zaterdag in besloten kring begraven. De veteraan werd 92 jaar en laat een vrouw en twee kinderen achter.

Winters nam als lid van de E 'Easy' Company deel aan de invasie van Normandië in 1944. Later vocht hij mee tijdens Operatie Market Garden in Nederland en in de Slag om de Ardennen. Winters overleefde de Tweede Wereldoorlog en bleef tot in 1951 werkzaam bij de Amerikaanse strijdkrachten. Tot 1997 was hij gastdocent op de militaire academie West Point.

De Amerikaanse historicus Stephen Ambrose publiceerde in 1992 een boek over Winters en de soldaten van Easy Company. 'Band of Brothers' werd later door Steven Spielberg en Tom Hanks verwerkt tot een succesvolle televisieserie. De Engelse acteur Damian Lewis vertolkte daarin de rol van Winters, maar de veteraan was ook zelf te zien in enkele interviewfragmenten. In 2006 publiceerde hij zelf zijn memoires: 'Beyond Band of Brothers'.