Filmregisseur Peter Yates is afgelopen zondag in Londen na een lang ziekbed overleden. Yates is bekend van films als 'Breaking Away' en 'Bullitt'. De Britse regisseur en producent werd 81 jaar.

Yates werd tijdens zijn carrière vier keer genomineerd voor een Oscar, maar het begeerde beeldje won hij nooit. Voor de dramafilm Breaking Away uit 1979 werd hij genomineerd in de categorieën beste regisseur en beste producent, maar greep naast de prijzen. Voor het drama The Dresser uit 1983 werd hij opnieuw in die twee categorieën genomineerd, maar ook toen won hij niet.

De Brit debuteerde als filmmaker met Summer Holiday, een musical met Cliff Richards, die toen net zijn eerste muzikale hit had gescoord.

Yates beleefde in 1967 zijn grote doorbraak met de misdaadthriller Robbery, gebaseerd op de 'great train robbery', de grootste treinroof uit de Britse geschiedenis.

Bullitt

Na het succes van Robbery kreeg hij de kans zijn eerste grote Amerikaanse film te regisseren. De thriller Bullitt, met Hollywoodlegendes Steve McQueen en Jacqueline Bisset, wordt beschouwd als een belangrijke film in het politiegenre en oefende invloed uit op films als The French Connection en de Dirty Harry-reeks.

Bullitt werd in 2007 opgenomen in het Amerikaanse National Film Registry. Daar worden films van grote historische, culturele en esthetische waarde bewaard.

Peter Yates bleef tot op hoge leeftijd actief als regisseur. In 1999 regisseerde hij zijn laatste bioscoopfilm Curtain Call. Daarna bleef hij nog actief voor televisie. Yates laat een vrouw, een zoon en een dochter achter.