Vtm steekt Het Nieuws in een nieuw kleedje
Kris Peeters Foto: BELGA
Dany Verstraeten presenteert maandagavond Het Nieuws op vtm in een nieuw decor. Vlaams minister-president Kris Peeters huldigde de nieuwe desk maandagmiddag plechtig in en sprak schertsend tot de camera: 'We hebben een federale regering'.

Het vorige was nauwelijks drie jaar oud, maar een uitgebreid onderzoek van de commerciële zender wees uit dat vernieuwing geboden was. Het nieuwe decor behoudt de basiskleuren van het vorige, maar deze keer voert wit de boventoon. De oranje vlakken werden verbannen naar de vloer en het nieuwsanker zit voortaan aan een ovale tafel met zwart glanzend oppervlak.

Voor het design deed vtm naar eigen zeggen inspiratie op bij het razend populaire Apple. 'Ik krijg een verzameling gigantische iPads in mijn rug, waarop verschillende beelden tegelijk kunnen worden getoond', aldus Dany Verstraeten, die om 19 uur de spits mag afbijten.

Directeur informatie Eric Goens benadrukte maandag dat de vernieuwing zich niet tot de vorm beperkt. 'Tot nog toe lag de focus bijna volledig op verslaggeving', zegt Goens. 'In de toekomst willen we meer duiding brengen.'

Daarvoor heeft Het Nieuws drie vaste experts in dienst genomen. Paul D'Hoore geeft toelichting bij het economische nieuws, Faroek Özgünes brengt duiding bij rechtszaken en ex-senator Pol Van Den Driessche moet de politieke ontwikkelingen in perspectief plaatsen.

Kris Peeters (CD&V) en minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) spraken maandag alvast lovende woorden over de vernieuwing. 'We zijn in België gezegend met een commerciële zender die zo veel investeert in journalistiek', aldus Peeters.