Ook u voelt de hogere rente
Foto: Hollandse Hoogte
De stijging van de rente op Belgisch staatspapier is ook voelbaar voor de gewone man in de straat. Professor Cindy Moons van het Centrum voor Economie en Management aan de HUB zet de gevolgen op een rij.
 • Moons wijst erop dat door een hogere rente de overheidsschuld toeneemt, wat moet gecompenseerd worden door de belastingbetaler, bijvoorbeeld onder de vorm van hogere toekomstige belastingtarieven.
   
 • Daarnaast volgen ook de tarieven van de hypothecaire leningen met vaste rentevoet de evolutie van de 10-jarige Belgische obligaties. "Kandidaat-kopers van een huis zien daarmee hun lening gevoelig duurder worden", aldus de professor.
   
 • Ook andere kredieten riskeren duurder te worden. "De combinatie van een hogere rente en toegenomen risico-aversie vertaalt zich eveneens naar andere leningen waardoor bedrijven meer zullen moeten betalen om te lenen op de markt", luidt het. En dat effect kan nog uitdijen: "dit kan leiden tot een daling van de binnenlandse bestedingen en dus van de economische groei".
   
 • Voor de belegger betekent een hoge rente op staatsschuld een daling van de obligatiekoersen en veelal ook van de aandelenkoersen. "Analisten houden rekening met langetermijnrentes in hun waarderingsmodellen. Een hogere rente betekent dus een lagere waardering voor aandelen", aldus Moons.
   
 • Ze ziet wel een lichtpuntje: de tarieven van langlopende spaarproducten zijn positief gecorreleerd met de evolutie van de langetermijnrente, dus zou de rente op termijnrekeningen en kasbons verder stijgen.