Een op de drie Vlamingen heeft problemen met buren
Een beeld uit de hilarische aflevering van de Woestijnvis-reeks 'In de Gloria' over een burenruzie. Foto: vrt
Ongeveer een derde van de Vlamingen heeft een of meerdere buren met wie ze het niet goed kunnen vinden. Toch is de volkswijsheid 'een goede buur is beter dan een verre vriend' nog altijd actueel: bijna vier op de vijf Vlamingen doet wel eens iets voor zijn buren.

Dat blijkt uit een enquête van CM Midden-Vlaanderen voor het januarinummer van het gratis huis-aan-huisblad çava?. Voor de enquête werden 1.200 Vlamingen bevraagd.

Hoewel ruim een kwart ooit een conflict had met één of meerdere buren, is het zeker niet allemaal koud en kil in de relatie van de Vlaming met zijn directe omgeving. Iets meer dan 80 procent wenste zijn buren vorig jaar een gelukkig nieuwjaar, en bijna 45 procent kent meer dan tien buren bij naam.

Vlamingen onderhouden ook graag het contact met de buren. Vijfenvijftig procent geeft aan dat er in zijn buurt regelmatig activiteiten worden georganiseerd, en bijna twee op de drie van de ondervraagden woont die activiteiten ook bij.

Zo'n 78 procent doet wel eens iets voor zijn buren. Iets uitlenen blijkt heel populair, en iets minder dan een kwart staat paraat om zich te ontfermen over planten of huisdieren als de buren afwezig zijn. De top-drie van burendiensten wordt vervolledigd door het uitvoeren van klusjes.