VBO-topman:
Foto: bdw
De hardnekkige politieke impasse in ons land kost het bedrijfsleven steeds meer geld. Ondernemers zien hun kosten oplopen, raken orders kwijt en vrezen imagoverlies op de internationale markten, zo luidt VBO-topman Rudi Thomaes maandag de alarmklok in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Het geduld van het VBO raakt duidelijk op. "De politiek mag de tijd nemen om overeenstemming te bereiken, maar dit duurt nu toch wel heel erg lang. Dit kan zo niet blijven doorgaan", aldus Thomaes.

Hij wijst er onder meer op dat de Amerikaanse kamer van koophandel, AmCham, de ontwikkelingen in België nauwgezet volgt. "We moeten heel voorzichtig zijn dat wij buitenlandse investeerders niet kwijtraken."

De VBO-topman waarschuwt ook dat de kostenpost snel kan oplopen als de financiële markten hun geduld verliezen. "Als de rente op Belgische staatsobligaties oploopt, kost dit de overheid miljoenen extra. Die moet het geld ergens vandaan halen. De belastingen voor burgers gaan omhoog, maar dat tast de koopkracht aan. Uiteindelijk krijgt het bedrijfsleven dus de factuur", besluit Thomaes.