De Baskische afscheidingsbeweging ETA (Baskenland en Vrijheid) heeft maandag haar vier maanden oude, eenzijdig uitgeroepen wapenbestand "permanent, algemeen en internationaal verifieerbaar" gemaakt.

De sinds enkele jaren als "terreurgroep" geboekstaafde gewapende beweging deed dit maandag in een door de Baskische krant Gara gepubliceerd communiqué. De ETA wil aldus meewerken aan een "definitieve oplossing" en het "beëindigen van de gewapende confrontatie" met de Spaanse staat.

Het bestand dat de ETA op 5 september afriep, was het elfde in zijn soort sedert 1981. De gewapende beweging stond onder toenemende druk van haar politieke arm, Batasuna, en gelijkaardige bewegingen om het bestand te consolideren als eerste stap naar het neerleggen van de wapens.

Batasuna hoopt dat door de nadruk exclusief op het politieke aspect te leggen, de regering in Madrid bereid gevonden wordt om het uit 2003 stammende verbod op te heffen dat de partij weert van alle verkiezingen in Baskenland.

Maar de regering van Jose Luis Rodriguez Zapatero zegt enkel genoegen te nemen met een onvoorwaardelijke overgave van de ETA. Madrid weigert alle overleg over een mogelijke Baskische onafhankelijkheid, een sleuteleis van de ETA.