Van Reybrouck nieuwe voorzitter PEN Vlaanderen
Foto: put
David Van Reybrouck, auteur van het bekroonde non-fictieboek 'Congo, een geschiedenis', is verkozen tot de nieuwe voorzitter van PEN Vlaanderen. Hij volgt daarmee schrijver Geert van Istendael op, die de voorbije jaren het gezicht van PEN Vlaanderen was geworden. Dat meldt de schrijversvereniging, die dit jaar 90 jaar bestaat, maandag in een persbericht en op haar website.

PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van International PEN, een wereldwijde auteursvereniging die ijvert voor vrede en internationale verstandhouding. Ze komt op voor vrije meningsuiting en verzet zich tegen elke vorm van censuur.

Tijdens zijn voorzitterschap wil Van Reybrouck PEN Vlaanderen meer zichtbaarheid geven. Aan auteur Jeroen Theunissen vroeg hij om vicevoorzitter te worden. Samen met hem zal hij maandelijks een dreigbrief schrijven in het maandblad MO*. Die brief zal gericht zijn aan 'mensen die hen sympathiek lijken, maar van wie het engagement bij nader inzien toch een problematisch kantje blijkt te hebben, zoals Bono of Julian Assange'.

Van Reybrouck wil ook dat PEN weegt op de Europese instellingen die op vlak van mensenrechten veel zeggingskracht hebben. Ten slotte wil hij 'de Antwerpse PEN-schrijversflat voort laten uitgroeien als een vrijhaven voor vervolgde schrijvers'.