Bel20 verliest bijna twee procent
Foto: reuters
De stevige klim van de Belgische langetermijnrente maakt de beleggers nerveus. Op de Brusselse beurs gingen de financiële aandelen zwaar onderuit.

De langetermijnrente in on land ging vandaag fors omhoog, net als in Spanje en Portugal. De prijzen van Belgische staatsobligaties staan al enkele dagen onder druk, als gevolg van de politieke onzekerheid en de hoge schuldgraad. De rente op tien jaar steeg vanochtend met meer dan tien basispunten tot zowat 4,27%. Rond 17 uur was dat nog 4,2%. 

Op de beurs verloor de Bel 20 zwaar terrein. De index ging de dag uit met een verlies van 1,92 procent tot 2.555 punten. De Belgische beurs deed het daarmee slechter dan de buurlanden, waar de verliezen varieerden van -0,63% in Amsterdam tot -1,31% in Frankfurt of -1,64% in Parijs. De Belgische beursindex staat nu op het laagste niveau in meer dan een maand.

De sterindex telde slechts één stijger (Delhaize), twee aandelen (Befimmo en Omega Pharma) bleven nagenoeg onveranderd.

De meeste Bel 20'ers noteren in het rood, maar de financiële waarden hadden het wel erg zwaar te verduren. KBC moest liefst 9,1% achteruit naar 22,7 euro. Ageas verloor 7,4% tot 1,74 euro. Dexia beperkte de schade tot 3,3 procent op 2,57 euro.

Andere Belgische waarden deelden in de klappen. Zo was er tussen 1 en 2,6% verlies voor Mobistar, Telenet, GDF Suez en Solvay.

UCB verloor bijna twee procent. Het farmabedrijf lanceerde in 2010 vier geneesmiddelen en behaalde in het vierde kwartaal vier mijlpalen in de klinische ontwikkeling, zo liet het in een mededeling voorbeurs weten.

Ook Portugal stond weer negatief in de schijnwerpers. De kans dat het land een reddingsoperatie nog kan afwenden, wordt minimaal geacht. De tienjaarsrente steeg er vandaag naar een nauwelijks houdbaar peil van 7,18 procent. En dat ondanks aanhoudende geruchten over steunaankopen van Portugese staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). 

Volgens een artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel, wordt er in Europese kringen rekening mee gehouden dat Portugal geld zal moeten lenen van het Europese noodfonds. Portugal plant woensdag een obligatie-uitgifte die een belangrijke test wordt voor het land.

Euro op laagste niveau in vier maanden

De Europese schuldencrisis heeft de euro bij het begin van de week naar het laagste niveau in vier maanden tijd geduwd. De euro daalde naar 1,2875 dollar, maar klom later op de dag weer boven 1,29 dollar. Het is van september vorig jaar geleden dat de Europese eenheidsmunt nog zo laag stond.