Waterpeil daalt langzaam
Het Waalse Dinant was een van de zwaarst getroffen steden door de wateroverlast. Foto: pn
Het waterpeil in ons land daalt langzaam. Zowel in Vlaanderen als Wallonië ziet de situatie er al een pak beter uit dan enkele dagen geleden.

Op de Maas in Vlaanderen is de afvoer sinds zondag zeer langzaam beginnen dalen. In Lanaken-Smeermaas is het waakpeil nog overschreden en dit zal nog enkele dagen zo blijven. In Vlaanderen worden vanuit de Maas geen problemen verwacht. Dat blijkt maandag uit gegevens van het Hydrologisch Informatiecentrum.

Alarmfase

In het Waalse Maasbekken geldt nog steeds een alarmfase voor de Maas en alle zijrivieren. De waterstanden zijn momenteel globaal genomen langzaam dalend. In het Franse Maasbekken gelden nog steeds waarschuwingen.

Op de Demer zijn momenteel het alarmpeil in Aarschot en het waakpeil in Zichem overschreden. Ondertussen is het peil in Zichem zeer langzaam dalend, in Aarschot nog steeds stationair. Een daling van de peilen zal zich slechts langzaam voortzetten.

Afwaarts zullen de verhoogde waterpeilen nog een tijdlang aanhouden. In het Netebekken worden geen waakpeilen meer overschreden.

Op de andere bevaarbare waterlopen wordt de top van de afvoergolf stilaan bereikt of zijn de peilen al dalend. De dalende tendens zal zich de volgende dagen verderzetten. Nergens worden kritieke overstromingen verwacht.