Vandaag brachten opnieuw duizenden mensen hun stem uit tijdens het referendum over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. De stembusgang wordt echter ontsierd door geweld in de betwiste regio Abyei.

Bij aanvallen door Arabische stamleden zijn in Abyei zeker twintig politiemensen omgekomen en dertig gewond geraakt, meldt het Zuid-Sudanese leger. De aanvallen vonden zondag plaats, de eerste dag van het referendum over onafhankelijkheid in Zuid-Sudan.

Het stamhoofd van de Arabische stam, de Misseriya, zegt echter dat er zondag tien herders door de politie zijn doodgeschoten. 'Ze willen ons uit het gebied houden en eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen', aldus stamhoofd Bashtal Mohammed Salem. Volgens Salem hebben leiders van de Dinka, een andere stam in het zuiden, en de Misseriya afgesproken om geen aanvallen uit te voeren.

Geldig

Ongeveer vier miljoen Zuid-Sudanezen mogen gedurende een week hun stem uitbrengen over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. Voor een geldig referendum moeten minstens 60 procent van de 3,8 miljoen geregistreerde kiezers hun stem uitbrengen. Volgens de organiserende commissie heeft zo'n 20 procent dit al gedaan.

De regio Abyei was aanvankelijk een eigen referendum over zelfbestemming beloofd. Dat gaat echter niet door. De toekomst van het gebied is nu afhankelijk van de uitkomst van onderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Sudan.