Niels Albert heeft op indrukwekkende wijze zijn eerste Belgische titel veroverd. Hij duldde één ronde het gezelschap van zijn concurrenten, en begon toen aan een lange solo. Bart Wellens werd knap tweede voor ploegmaat Pauwels. Titelverdediger Nys kende een offday en gaf op.

Sven Nys nam een snelle start en dook als eerste de zandstrook in. Maar zijn fel begin bleek een wanhopig schijnmanoevre te zijn. Het eerste gaatje was voor Kevin Pauwels, hij reed weg van de rest in de eerste zandstrook. Na de eerste ronde had hij tien seconden voorsprong op Niels Albert, die na een traditionele trage start net op gang kwam en de achtervolgers aanvoerde.

Albert reed in één ruk de kloof met Pauwels dicht. De Kalmthoutenaar kon nog even aanklampen, maar moest een ontketende Albert toch laten gaan. Vooral in het zand maakte de krachtige Albert veel indruk. Sven Nys volgde op bijna 15 seconden als derde, maar viel toen onverklaarbaar terug. Hij wisselde niet van fiets, dus pech had hij niet. Een slechte dag op het verkeerde moment voor de titelverdediger. Nys gaf later na de voorlaatste ronde teleurgesteld op.

Vooraan viel Niels Albert niet stil. Hij maakte er een lange, indrukwekkende tijdrit van en reed steeds verder weg van zijn eerste achtervolgers, het trio Pauwels-Wellens-Aernouts. De onemanshow van Albert maakte dat dit BK er een zonder spanning was. Hij pakte oververdiend zijn eerste Belgische titel. Achter de ongenaakbare leider bood de strijd om de podiumplaatsen toch nog enige spankracht. Bart Aernouts zat gekneld tussen de Fidearenners Wellens en Pauwels, leek het ze moeilijk te kunnen maken, maar moest het duo laten gaan in de laatste lussen.

Seizoen geslaagd

Een overgelukkige Niels Albert zocht na de finish naar zijn vriendin om zijn geluk mee te delen. 'Ik ben echt heel tevreden. Ik wilde zó graag Belgisch Kampioen worden en het is gelukt. Mijn seizoen is nu al geslaagd, want ook de eindwinst in de Wereldbeker kan me nog maar moeilijk ontglippen. Alles wat er op het WK gebeurt, is mooi meegenomen, maar we zullen wel zien. Eerst echt genieten van deze overwinning.'

Nys: 'Totaal geen kracht'

Sven Nys had zich heel wat anders voorgesteld van dit BK. 'Ik voelde het meteen, het draaide voor geen meter. Ik heb er geen verklaring voor, ik had gewoon een totaal gebrek aan kracht. En als je geen macht in je benen hebt, kan je het vergeten. Een slechte dag kan iedereen overkomen, dat is sport. Maar het is wel jammer dat ik het net vandaag voorheb. Ik had graag goed geweest, maar was heel slecht. Maar meer dan een tik is dit niet. Conclusies over volgende wedstrijden of het WK moeten nog niet getrokken worden.'

Nys was wel eerlijk over de verdienste van zijnopvolger, winnaar Albert. 'Niels heeft een ongelooflijk sterke koers gereden en is absoluut de verdiende winnaar.'


Uitslag elite met contract (17 dln.):

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus) in 59:47
2. Bart Wellens op 0:23
3. Kevin Pauwels 0:27
4. Bart Aernouts 0:42
5. Klaas Vantornout 1:05
6. Sven Vanthourenhout 1:16; 7. Kenneth Van Compernolle 1:50; 8. Dieter Vanthourenhout 1:56; 9. Rob Peeters 2:02; 10. Jan Denuwelaere 2:56; 11. Jan Verstraeten 3:26; 12. Tom Van den Bosch 5:59; 13. Jelle Wallays op 4 ronden. Opgave: Sven Nys, Vincent Baestaens, Davy Commeyne, Tom Meeusen.

Uitslag elite zonder contract (36 dln.):

1. Stijn Huys (Beerse) in 1u05:09
2. Kevin Cant op 0:11
3. Patrick Gaudy 0:30
4. Dave De Cleyn 0:50
5. Geert Wellens 1:40
6. Tim Van Nuffel 1:58; 7. Kay Van den Brande op 1 ronde; 8. Gianni Denolf; 9. Bart Hofman; 10. Mike Thielemans; 11. Bart Verschueren; 12. Quentin Bertholet op 2 ronden; 13. Tom De Kort; 14. Steven De Decker op 3 ronden; 15. Toon Devenyns; 16. Steve Gruwier; 17. Kris Lapere; 18. Patrick Bassez; 19. Jan Van Zeebroeck; 20. Kevin Strijbos op 4 ronden; 21. Kristof Zegers; 22. Bert De Wispelaere; 23. Dries Pauwels; 24. Ken Smets; 25. Sam Govaert; 26. Kevin Van Lierde; 27. Michel Barojek op 5 ronden; 28. Christophe Delvaux op 6 ronden; 29. Jochem Danckaers. Opgave: Kenny Geluykens, Jo Pirotte, Bjorn Rondelez, Jan Soetens, Gerald Uyttersprot, Sven Van Eyndt, Kendric Van Grembergen.