De weg naar het Avondland
Foto: vrt
Na De weg naar Mekka, een van de beste documentaire reeksen van bijna vijftien jaar Canvas, was ik er vrij gerust in dat Jan Leyers opnieuw puik werk zou leveren. En hij heeft mijn vertrouwen niet geschonden.

In de elfdelige reeks De weg naar het Avondland volgt Jan Leyers het spoor van de mensheid: van Ethiopië, waar we allemaal van daan komen, naar het Westen, dat zich altijd als het hoogtepunt van beschaving en cultuur heeft gezien. Zijn reis begint dan ook nogal voorspelbaar in het Nationaal Museum van Ethiopië waar de overblijfselen van onze verste voorouders worden bewaard. Met het skelet van Lucy als grote blikvanger.

Maar dat ‘verplicht nummertje’ levert meteen een verrassende confrontatie op als de gids van het museum, samen met Darwin toch het belangrijkste instituut van de evolutietheorie, een creationist blijkt te zijn. ‘Je gelooft dus niets van wat hier allemaal bij elkaar ligt’, reageert Jan Leyers oprecht verbaasd.

Hiermee was de toon van het programma meteen gezet en werden we vervolgens door Jan Leyers meegesleurd op een boeiende ontdekkingstocht door Ethiopië, met veel prachtige natuurbeelden – regisseur Johannes Bucher overtreft zichzelf – en nog meer interessante verhalen.

Aan het zoutmeer van Danakil zien we hoe de Tigray op de heetste plek ter wereld al het werk doen, terwijl de Afar toekijken. ‘Verder dan de Westerse beschaving kun je nauwelijks komen’, filosofeert Jan Leyers, en toch ontdekt hij er dezelfde ‘kwalijke’ toestanden met een bezittende en werkende klasse en de ene etnische groep die zich superieur voelt aan de andere. Ja, Jan Leyers houdt de mensen en dus ook de kijkers graag een spiegel voor.

Op de atletiekpiste van Bekoji maken we kennis met de ‘Ethiopian dream’. Daar zijn al veel hardloopkampioenen geboren en dus trainen jongeren zich te pletter, in de hoop ooit zo groot te worden als Gebrselassie en Bekele. Vele Ethiopiërs hopen trouwens op een betere toekomst in het Westen. Maar tegelijk leren we in Lalibela, een van de heiligste plaatsen van het christendom in Ethiopië, dat ze ook daar schrik hebben dat de globalisering hun cultuur en identiteit zal bedreigen. Zoveel informatie, zoveel boeiende gesprekken en zoveel prachtige beelden op amper veertig minuten tijd. Gelukkig volgen er nog tien afleveringen.

 

Gezien op vrijdag 7 januari om 20.40 uur op Canvas

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig