De vijf favorieten van Koen De Leus (KBC Securities-Bolero)
Foto: rr
Koen De Leus, strateeg van KBC Securities-Bolero, selecteerde zijn vijf favoriete aandelen.

RealDolmen

Een verbetering van de macro-economische achtergrond moet leiden tot een geleidelijk aantrekkende omzet bij het laat cyclische RealDolmen. Naast de aantrekkingskracht van het ondernemingsmodel – one-stop IT-shop voor de kleine en middelgrote Belgische onderneming – bezit het bedrijf drie enorme troeven. Vooreerst is het een cashflow-machine met een cashflow yield van meer dan 10%. Ten tweede kan het bedrijf een supersterke balans voorleggen met een positieve netto kaspositie voor 2011. Tot slot noteert het aandeel aan een koers-winstverhouding van minder dan 10 op basis van de verwachte winst voor 2011.


Delhaize

Sinds de winstwaarschuwing midden augustus presteerde het aandeel Delhaize ondermaats. De beter dan verwachte resultaten over 3Q10, de kering van het verkoopsmomentum in Amerika en de bevestiging van de winstverwachtingen voor 2010 stopten de neerwaartse trend. Op basis van de koers-winstverhouding noteert het aandeel vandaag nog steeds tegen een forse discount in vergelijking met de Europese en Amerikaanse concurrenten. Die zou de komende kwartalen moeten slinken op het moment dat het New Game Plan en de nieuwe verkoopsinitiatieven bij Food Lion hun vruchten beginnen af te werpen.

Kinepolis

Het nieuwe management team van Kinepolis heeft de voorbije jaren goed werk geleverd. De inkomsten gingen de hoogte in als gevolg van de introductie van self-service shops. Investeringen in digitalisering gaven de cinema’s van de groep een voorsprong bij de introductie van 3D-films. Dit leidde op zijn beurt tot een stijging van de gemiddelde kostprijs van een ticket en een toename van het marktaandeel. Het terugdringen van de vaste kosten, de introductie van een meer flexibele kostenstructuur en margeverruimende initiatieven duwden de winstgevendheid nog verder de hoogte in. Die positieve trend zal in de toekomst doorgezet worden via de optimalisering van de vastgoedportefeuille en de kostenstructuur. In de mate dat er in de nabije toekomst geen overnames worden gedaan, is de kans reëel dat extra cash richting aandeelhouders zal gaan.

Elia

Elia is aangesteld als monopolist in België voor het vervoeren van elektriciteit over het hoogspanningsnetwerk. De wettelijk geregelde winst zorgt voor een goede zichtbaarheid op de resultaten wat van Elia een veilige belegging maakt. Daarenboven is Publi-T, de vertegenwoordiger van de Belgische gemeenten, de grootste aandeelhouder van Elia. Dit verzekert naast een stabiel aandeelhouderschap een aanhoudend hoge dividendbetaling die we momenteel rond de 5% bruto ramen. Op middellange termijn moet de overname van 50Hertz nieuwe opbrengsten genereren. Dat moet op termijn dan weer aanleiding geven tot een hoger dividend voor de fortuinlijke aandeelhouders.

Resilux

Resilux heeft de voorbije jaren bewezen goed bestand te zijn tegen economisch onheil met een dubbelcijferige volumegroei in 2009 en een indrukwekkende 13.7%-toename over 1H10. De uitgesproken verwachting van een minimaal gelijkblijvend resultaat is zeer conservatief en biedt ruimte voor een positieve verrassing. Op middellange en lange termijn biedt PET daarenboven interessante groeiperspectieven met als belangrijk voordeel tegenover andere verpakkingsmaterialen het lagere gewicht en transportkosten.