Het Belgisch record had deze regeringsvorming al. Maar vrijdag breken deze onderhandelingen - voor zover we nog mogen spreken van onderhandelingen – ook een West-Europees record.

Het is de Britse krant The Financial Times die de berekening op zijn website zet. Vrijdag zit ons land aan de 208ste dag na de verkiezingen. Dat blijkt een West-Europees record te zijn. De vorige langste regeringsvorming ooit was de Nederlandse in 1977.

Nederland

In Nederland haalde uittredend premier Joop den Uyl een knappe score bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1977. Zijn PvdA behaalde 53 zetels en kon met het CDA een regering vormen. De onderhandelingen verliepen echter zeer moeilijk omdat de twee protagonisten, Joop den Uyl (PvdA) en Drie Van Agt (CDA), het inhoudelijk en op persoonlijk vlak niet met elkaar konden vinden. Ze hadden net een vechtkabinet van 4 jaar achter de rug. Na 178 dagen stelde de zevende informateur voor dat het CDA en de VVD zouden samenwerken. Na 208 dagen was er een regering, met Dries Van Agt (CDA). 

Wereldrecord

 Het volgende record dat de Belgische regeringsvorming kan breken, is het wereldrecord. Dat staat op naam van Irak waar het 248 dagen duurde.

 Als ons land rond Valentijn geen regering heeft, wordt België dus wereldrecordhouder.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in