ZEB ontsnapt aan veroordeling
Foto: Herman Ricour
Er is nog geen uitspraak in rechtszaak tegen modeketen ZEB voor het niet respecteren van de sperperiode. De rechter schort de uitspraak op, in afwachting van een antwoord op een prejudiciële vraag.

Tijdens de sperperiode -enkele weken voor de koopjes officieel van start gaan- mogen in kleding- en schoenenwinkels geen kortingen aangekondigd worden. Maar het bedrijf adverteert tradtioneel in die periode wel expliciet met kortingen. Daarvoor werd het in 2009 en 2010 aangeklaagd, en ook in de voorbije sperperiode hield ZEB zicht niet aan de wet, omdat het bedrijf meent dat de wet in strijd is met de Europese wetgeving.

Voor de vermeende inbreuken in 2009 werd ZEB door de Brusselse rechtbank van koophandel vrijgesproken, maar de economische inspectie tekende beroep aan.Het was in die context dat er vandaag een zitting was.

In juni 2010 had de rechtbank van koophandel te Dendermonde het Hof van Justitie een prejudiciële vraag gesteld over de geldigheid van de wet. Het hof van Beroep wacht nu op het antwoord op die vraag voordat het een uitspraak doet. Dat is wellicht pas voor 2012.

Kmo-organisaties als NSZ en Unizo zijn altijd zware voorstanders geweest van de bestaande soldenwetgeving. De rechtszaak tegen ZEB werd dan ook beschouwd als een belangrijke testcase.

Worst case scenario

Middenstandsorganisatie NSZ betreurt dinsdag het uitblijven van een veroordeling. "Daarmee creëert de rechter rechtsonzekerheid, aangezien een antwoord van Europa niet voor 2012 verwacht wordt", meent het NSZ. 

De organisatie wil in elk geval tegen elke inbreuk op de soldenwet blijven optreden. "De wet is de wet en die is er voor iedereen." De organisatie kondigt aan elke inbreuk te blijven aanklagen, desnoods met gerechtelijke stappen.

Ook ondernemersorganisatie Unizo reageerde ontstemd. 'Dit is het worst case scenario, onduidelijkheid zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen handelaars', zegt Luc Ardies, directeur Unizo-Winkelraad.

'Ook al blijft 80 procent van alle Unizo-leden voorstander van de koopjeswet, een uitspraak - ten goede of ten slechte - had tenminste het voordeel van de duidelijkheid gegeven', zei hij nog.

Unizo deelt nog mee dat ze zelf ook een stakingsprocedure tegen ZEB is gestart in Leuven. 'De beslissing van het hof van beroep in Brussel heeft geen enkele impact op deze procedure', beklemtoont de ondernemersorganisatie.