Lieven Verstraete (48) vergat zijn punten te laten zakken en dat was genoeg voor de oppermachtige Eva Brems. Ze gaf vier juiste antwoorden op de vraag: ‘Wat weet u over Front National?’ en hakte de Terzake-presentator finaal in de pan. Verstraete moet al na één deelname afdruipen.

Eva Brems ziet er meer uit als de sympathieke voorzitster van de ouderraad van de scouts -misschien weet ze daarom wat een hudo is- dan als een professor, maar misschien is zij wel de Allerslimste Mens ter Wereld.

Als ze dinsdag Jan Verheyen en de professor in de weetjeskunde Hans Bourlon overleeft, evenaart Brems al zeker het record van elf opeenvolgende deelnames. En nog steeds doet ze zo geloofwaardig alsof het allemaal per ongeluk is.

In een zeer spannende aflevering -weinig tijd voor lolligheid, al mag Tom Lenaerts gerust nog terugkeren als jurylid- speelde de professor mensenrechten er voor de zoveelste keer een zelfverzekerde topfavoriet uit in het eindspel. Zoals al zo vaak lag dat niet alleen aan haar prima quizwerk, maar ook aan deerlijk tactisch falen van haar tegenstander. In dit geval Lieven Verstraete, toch ook geen uil. Maar hij had beter moeten weten dan Brems nog aan zet te laten als ze ‘slechts’ vier juiste antwoorden nodig heeft: ‘Franse / extreem-rechtse / partij / Le Pen’, meer woorden moest ze daar niet aan vuilmaken.

Koelbloedige killer

Andermaal viel op hoe de anders zo ontspannen en goedlachse Brems zich in dat finalespel onopvallend transformeert in een koelbloedige killer. Zegt haar tegenstander over Moskou ‘hoofdstad’, ‘Rusland’, ‘Rode Plein’ en ‘Kremlin’, en denkt hij ‘vier op vijf, ik ben goed bezig’, dan zegt zij zonder verpinken ‘Lenin-mausoleum’. In haar ogen is op dat moment geen sprankeltje twijfel te lezen dat dit het ontbrekende antwoord is, en ze heeft nog gelijk ook.

We blijven ‘zwarte weduwe’ een vreemde bijnaam vinden voor de schattigst ogende professor van de lage landen, maar toch: het is beangstigend, zoveel genadeloze efficiëntie.

Dinsdag nemen Jan Verheyen en Eva Brems het op tegen nieuwkomer Hans Bourlon. Benieuwd hoe de zaakvoerder van Studio 100 het er vanaf zal brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig