DEN HAAG - De zeven bewindslieden van de LPF hebben een brief geschreven aan koningin Beatrix waarin zij haar vragen een lijmpoging te doen om het kabinet-Balkenende alsnog te redden.
De brief is een initiatief van demissionair minister Nawijn, zo heeft zijn woordvoerder zondag gezegd. Omdat al zijn collega's het roerend met de inhoud eens waren, is het een brief geworden van alle LPF-bewindslieden. Ook de fractie en de partij staan er achter, zei Nawijn in het televisieprogramma Buitenhof. De LPF is zelfs bereid er een ministerspost voor op te geven. Die zou naar de VVD kunnen gaan.

Nawijn stelde vrijdag al een lijmpoging voor. Minister-president Balkenende wees die suggestie af, en kondigde aan dat hij de koningin zal adviseren nieuwe verkiezingen te houden. PvdA-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven noemde in hetzelfde programma de oproep van Nawijn ,,vrij merkwaardig''.

,,De scherven zijn zo platgetrapt door CDA en VVD, dat er weinig aan te lijmen valt.'' Ook minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken (CDA) geeft de LPF'ers weinig kans.