WASHINGTON - De Verenigde Staten schrappen het in 1994 gesloten wapenakkoord met Noord-Korea. Dat meldt The New York Times. Directe aanleiding is de recente onthulling dat Pyongyang ondanks de overeenkomst clandestien een kernwapenprogramma heeft opgezet. Het formele Amerikaanse besluit betekent in elk geval dat het armlastige Noord-Korea niet langer 500.000 ton Amerikaanse olie per jaar krijgt.
Volgens het akkoord zou Noord-Korea zijn nucleaire onderzoeksprogramma staken in ruil voor de bouw van twee lichtwaterreactoren door een internationaal consortium. Bovendien zegden de VS toe olie te leveren. Washington zal volgens The New York Times aan de regionale bondgenoten Japan en Zuid-Korea vragen niet langer mee te betalen aan reactorbouw.

Functionarissen uit Noord- en Zuid-Korea begonnen zondag in Seoel aan een overleg waarin het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma centraal staat. Seoel zal erop aandringen dat de stalinistische bovenbuur en aartsvijand alle nucleaire programma's staakt. Washington heeft eerder gezegd het conflict met Noord-Korea langs diplomatieke weg te willen oplossen.