SYDNEY - Australië heeft vandaag met een nationale dag van rouw de slachtoffers van de twee aanslagen op Bali een week geleden herdacht. Van de meer dan 180 doden waren de meesten uit Australië afkomstig.
In parken, op sportvelden en in kerken en moskeeën werden de doden herdacht. Minister Philip Ruddock van Immigratie woonde op uitnodiging van de moefti van Australië een herdenkingsplechtigheid in de grootste moskee van Sydney bij.

Voordat om 12 uur een minuut stilte in acht werd genomen beloofde premier John Howard in een via de televisie uitgezonden rede degenen te vinden die deze ,,immorele daad'' op hun geweten hebben en hen voor de rechter te brengen. De premier die enkele dagen geleden op Bali was, riep de Australiërs op ,,de open, tolerante, harmonieuze, op de buitenwereld gerichte, edelmoedige Australische samenleving te bewaren die bij zovelen respect voor het land oproept''.

De Amerikaanse president Bush zegde Australië en Indonesië in een videoboodschap hulp toe bij het vinden van de plegers van de aanslagen.