UTRECHT - De Lijst Pim Fortuyn heeft zaterdag na maanden van ruzies en strubbelingen in de partij een nieuwe start genomen. Bijna zevenhonderd leden kozen op het partijcongres in de Utrechtse Jaarbeurs met een grote meerderheid het interim-bestuur onder leiding van vastgoedondernemer Ed Maas als het partijbestuur. De leden schaarden zich ook eensgezind achter minister Nawijn, die over twee weken besluit of hij de nieuwe LPF-leider wordt.
Ook Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde lijsttrekker Pim Fortuyn, benadrukte zaterdag de nieuwe eenheid in de partij. Hij gaat het partijbestuur adviseren. Fortuyn noemde zich zaterdag een soort coach die moet helpen de verplichtingen na te komen aan de 1,6 miljoen kiezers.

Het partijbestuur bestaat naast Ed Maas uit de advocaat Oscar Hammerstein en de leden Both, Van Dillen, Boot, Van Eijck en De Jong. Beoogd partijleider Nawijn verliet de vergadering na zijn toespraak. Hij waarschuwde de gevestigde politieke partijen. Onderschatting van de LPF zou volgens hem een grote misrekening zijn. Volgens fractieleider Mat Herben kan een goede campagne de LPF vijftien zetels opleveren. Een buitengewoon goede campagne, inclusief een rol voor ex-minister Heinsbroek, kan de LPF volgens hem meer dan twintig zetels opleveren.