SAN SEBASTIAN - Ongeveer 100.000 mensen hebben zaterdag in de Baskische havenstad San Sebastian geprotesteerd tegen het ,,gedwongen nationalisme'
Deze groep van burgers, kunstenaars, leraren, vakbondsleden en familieleden van Eta-slachtoffers beschuldigt de Eta van intimidatie van niet-nationalisten in de deels autonome regio. Basta Ya! pleit voor een zelfstandig Baskenland. Maar dan wel een waar plaats is voor meerdere partijen en de burgers worden beschermd door de Spaanse grondwet. Zij is van mening dat dat niet mogelijk is zolang de Eta bestaat.

De Spaanse ministers Ana Palacio van Buitenlandse Zaken, Angel Acebes van Binnenlandse Zaken en Jose Maria Michavila van Justitie namen ook deel aan de demonstratie. Tegelijkertijd demonstreerden circa 1.500 aanhangers van Batasuna, de politieke tak van de Eta, in het Franse Bayonne. Deze organisatie is in Spanje verboden, maar in Frankrijk gewoon legaal.

Door aanslagen van de ETA zijn sinds 1968 in totaal 837 mensen om het leven gekomen. De groep strijdt voor een onafhankelijk Baskenland, dat delen van Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk bestrijkt. Het Spaanse deel van Baskenland heeft een eigen regionale regering onder leiding van Juan Jose Ibarretxe. De centrale Spaanse regering blijft echter verantwoordelijk voor onder meer de buitenlandse politiek en voor defensie en eist daarom een deel van de Baskische belastingen. Dat is al jarenlang een doorn in het oog van veel Baskische nationalisten.