Een Amerikaanse natuurorganisatie deelt in de nacht van oud op nieuw 50.000 condooms uit met op de verpakking de afbeelding van zes bedreigde diersoorten. De actie is bedoeld om de 'vernietigende effecten van de menselijke overbevolking' voor het leefmilieu aan de kaak te stellen.

De meer dan 600 vrijwilligers van het Center for Biological Diversity zullen op 31 december zowat overal in de VS de ongewone condooms uitdelen. Oudejaarsavond is één van de avonden waarop veel condooms gebruikt worden, argumenteert de organisatie.

De wereldbevolking is haast verdubbeld sinds 1970 en volgend jaar zou de zeven miljardste mens geboren worden. 'Die verslavende groei en massale consumptie putten de beperkte grondstoffen van de planeet uit en drijven meer en meer planten en dieren naar de uitroeiing', luidt het.

De condooms zitten in zes verschillende verpakkingen met op elk de afbeelding van een bedreigde diersoort. Het gaat om de ijsbeer, de jaguar, de gevlekte bosuil, een steenkikker uit Puerto Rico, de Amerikaanse aaskever en een vissoort uit de baarsfamilie, telkens met een aangepaste slogan.