Een zware brand heeft woensdagavond het oude deel van de abdij van Rochefort verwoest. Zeventig brandweermannen zijn erin geslaagd het vuur te blussen. Er vielen geen gewonden.

De brand ontstond om 18.30 uur, toen de monniken aan tafel zaten voor het avondmaal. De brand is wellicht veroorzaakt door een probleem aan de elektrische generatoren. Door de sneeuwval waren er elektriciteitsproblemen in de brouwerij, waardoor overgeschakeld werd op generatoren.

Toen de brand even later opgemerkt werd, sloegen de vlammen al uit het dak van het gebouw waarin zich het atelier en de elektriciteitscabine bevonden. Het vuur laaide zo hoog op dat het kilometers ver te zien was. Rond 19.20 uur slaagde de brandweer erin het vuur in te dijken. 

Zeventig brandweermannen

Een zeventigtal brandweermannen van Rochefort, Dinant, Beauraing en Marche kwamen aan de pas om het vuur te blussen. Burgemeester François Bellot heeft zich donderdag lovend uitgelaten over het optreden van de brandweer, die er woensdagavond in geslaagd is de brand in de abdij onder controle te krijgen. 

Volgens de burgemeester is dat te danken aan het feit dat de brandweer meteen de grote middelen heeft ingezet. 'Op het moment van het alarm, werden onmiddellijk andere brandweerkorpsen ter versterking opgeroepen. De brandweer van Rochefort was vier minuten na het uitbreken van het vuur al ter plaatse', aldus de burgemeester. 'Er is heel wat kritiek op de investeringen bij de brandweerdiensten, maar we moeten nu vaststellen dat dat een goede zaak was.'

Momenteel is de brandweer van Rochefort nog ter plaatse om de laatste brandhaarden te bedwingen en om na te gaan of er nergens een heropflakkering plaatsvindt.

De burgemeester gaf ook meer uitleg over het begin van de brand. 'Een monnik die het avondeten bracht, had vastgesteld dat er brand was ontstaan. Daardoor kon worden overgegaan tot evacuatie. Als deze brand in het midden van de nacht was uitgebroken, zouden de omstandigheden compleet anders geweest zijn.'

Opslagplaats gespaard 

De vlammen bedreigden op een bepaald moment ook de opslagplaats, waar vier reservoirs van 25.000 liter bier stonden, en de bibliotheek. Maar de brandweer slaagde er net op tijd in om het vuur terug te dringen. Ook de bibliotheek bleef gespaard.

In de abdij van Saint-Remy, waar het trappistenbier Rochefort wordt gebrouwen, zijn dagelijks 35 personen aan de slag. Er wonen dertien monniken in de abdij.

‘Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of we de brouwerij tijdelijk moeten sluiten', zei Vital Streignard, directeur productie, gisteravond. ‘Ons elektrisch systeem is ernstig geraakt, maar alles hangt af van de precieze toestand daarvan. Het zou de eerste keer zijn dat er hier technische werkloosheid is