De prijs van een vat ruwe olie is maandagmiddag gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2008. De wintergolf in Europa en in het noordoosten van de Verenigde Staten doet de vraag naar stookolie stijgen. In New York naderden de noteringen de kaap van 92 dollar, maar vielen nadien terug tot 90,92 dollar per vat.

De oliemarkt in Londen hervatte na het kerstweekend met hogere koersen. Halfweg de handel op de InterContinental Exchange (ICE) noteerde een vat Brent-Noordzee-olie, met levering in februari, tegen 93,72 dollar. Dat is 0,26 dollar meer dan de slotkoers op vrijdag, toen de koers opflakkerde tot 94,74 dollar, een ongekend niveau sinds 2 oktober 2008.

In New York opende de handel licht hoger, tot 91,80 dollar voor een vat 'Light Sweet Crude' met levering in februari, maar vielen de koersen rond 15 uur GMT terug tot 90,92 dollar.

Markthandelaars wezen op de aangekondigde verstrenging van de monetaire politiek in China, wat vragen opwierp over de toekomstige olievraag in de tweede grootste economie ter wereld. De centrale bank van China verhoogde zaterdag voor de tweede keer in drie maanden de rentevoet met 0,25 procent. Peking wil daarmee de speculatie, onder meer in het vastgoed, tegengaan en tegelijk de groei van de monetaire massa afremmen.

De prijs van ruwe aardolie is sinds begin dit jaar met meer dan 11 dollar gestegen in New York en met meer dan 15 dollar in Londen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig