Beke met ruim 98 procent verkozen tot nieuwe voorzitter CD&V
Foto: Sander De Wilde
Wouter Beke is met ruim 98 procent van de stemmen verkozen tot de nieuwe voorzitter van de CD&V. Beke bekleedde die functie al ad interim, en stelde zich als enige kandidaat om ook de échte voorzitter te worden.

In totaal brachten 25.065 leden hun stem uit, wat ruim minder dan de helft van het totaal aantal leden is. Van de 24.961 geldige stemmen, gingen er 24.643 naar Beke, dat is 98,73 procent.

Beke nam deze zomer als interim-voorzitter de fakkel over van Marianne Thyssen, die ontslag nam na de verkiezingsopdoffer van 13 juni. In 2003 was Beke al eens ondervoorzitter geworden onder het leiderschap van Yves Leterme, en in het voorjaar van 2008 werd hij een eerste keer voorzitter ad interim.

In 'De Monk'

Bedoeling was pas voorzittersverkiezingen uit te schrijven wanneer de nieuwe regering gevormd was. Maar omdat de onderhandelingen maar blijven aanslepen, wilde de partij niet langer wachten. Uiteindelijk diende Beke zich als enige aan, onder meer gesteund door zwaargewichten als Vlaams minister-president Kris Peeters en federaal premier Yves Leterme.

Nochtans speculeerde de Wetstraat dagenlang over mogelijke concurrentie van Defensieminister Pieter De Crem of nieuwkomer en senator Rik Torfs. Die laatste lag uiteindelijk wel aan de basis van de locatiekeuze voor de bekendmaking van de uitslag. Zo blies CD&V woensdag verzamelen in het Brusselse café De Monk, één van de plaatsen die Torfs noemde als 'no-go-zones' waar de christendemocraten zich volgens hem weer meer moeten durven laten zien.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in