Operatie Kelk gedeeltelijk nietig
Foto: PN
De Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy moet de 475 dossiers van slachtoffers teruggeven die hij op 24 juni in beslag nam bij de commissie-Adriaenssens. Dat besliste de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) vanochtend.

Volgens de KI ging de onderzoeksrechter de limieten van zijn gerechtelijk onderzoek te buiten door op 24 juni in zijn onderzoek naar seksueel misbruik ook bij de commissie binnen te vallen. 

De huiszoekingen die De Troy op 24 juni uitvoerde bij het aartsbisdom en bij kardinaal Godfried Danneels waren volgens de KI dan weer wel wettelijk. De honderden dozen met documenten die de speurders buiten haalden bij het aartsbisdom blijven dus wel in het bezit van de onderzoeksrechter.

Het parket-generaal en Fernand Keuleneer, de advocaat van het aartsbisdom en van kardinaal Danneels, hadden gevraagd de beide huiszoekingen onwettig te verklaren. De KI ging daar dus niet op, in tegenstelling tot een andere samengestelde KI op 13 augustus. Toen werden zowel de huiszoekingen bij Danneels als die bij de commissie-Adriaenssens nietig verklaard. Cassatie vernietigde die eerste beslissing.

Advocaat Keuleneer overweegt cassatieberoep tegen het oordeel van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Hij blijft erbij dat ook de huiszoekingen en inbeslagnames in Mechelen onwettelijk zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig