Drie treinen stonden dinsdagavond meer dan anderhalf uur stil op het traject tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw. De passagiers moesten het een tijdlang zonder verwarming en licht stellen.

Een trein die van Brussel naar Sint-Niklaas zou rijden met onder meer haltes in Gent-Dampoort en Lokeren, was dinsdagavond door een defecte locomotief gestrand op enige afstand van het voorgaande station, Brussel-Zuid. De talrijke passagiers - het ging om een trein die in volle spits in Brussel vertrokken was - zagen kort na het stilvallen het licht uitvallen. Ook de verwarming deed het niet meer, zo meldde pendelaar Stijn Vercamer op Twitter. 

Door de defecte trein werden ook twee andere treinen geblokkeerd. Eén trein kon uiteindelijk na anderhalf uur weer vertrekken, de twee andere stonden twee uur stil. Volgens Frédéric Petit van infrastructuurbeheerder Infrabel zullen er nog de hele avond vertragingen van een half uur zijn op de verbinding tussen Brussel en Gent. Door de problemen zijn ook vertragingen op andere trajecten mogelijk.

Nieuwe locomotief

Aanvankelijk was niet duidelijk wat precies het probleem was op de defecte trein. Na enige tijd werd rondgeroepen dat de locomotief het had laten afweten en dat er op een nieuwe gewacht werd. 'Terugrijden naar Brussel-Zuid was geen optie meer, omdat een andere trein in de weg stond', zegt Vercamer. 

Na bijna twee uur ging het licht en de verwarming weer aan en nog wat later kwam de trein dan toch opnieuw in beweging. De passagiers hadden even daarvoor te horen gekregen dat de trein het oorspronkelijke traject zou afwerken, maar uiteindelijk werd rondgeroepen dat de trein niet verder dan Denderleeuw zou rijden, waar de passagiers dan zouden kunnen overstappen op een trein naar Gent-Sint-Pieters. 'Terwijl de meesten van ons naar Gent-Dampoort moeten', aldus nog Vercamer.

Opmerkelijk detail: kort nadat de trein was stilgevallen, werd omgeroepen dat er aan boord pralines te koop waren ten voordele van Oxfam. Die pralines waren vervolgens zeer snel uitverkocht.