'Er was geen politiek van toedekking of gedoging'
Foto: rtr
Kardinaal Danneels antwoordde vandaag op de vragen van de kamercommissie seksueel misbruik in de Kerk. De commissie blijft met een gevoel van ontgoocheling achter.

'Kardinaal Danneels heeft een kans gemist om zijn blazoen op te poetsen', zei Stefaan Van Hecke (Groen!) na afloop van de zitting. Vier uur lang antwoordde Danneels op de vele vragen van de commissieleden.

De kardinaal begon zijn betoog met excuses - in weliswaar bedekte termen - aan de slachtoffers van het seksuele misbruik. 'Ik wil uitdrukkelijk het leed van de slachtoffers erkennen en mijn afschuw uiten over wat hen is aangedaan door dienaars van de kerk', benadrukte Danneels. 'En ik heb veel bewondering voor de slachtoffers die na jaren toch de moed hebben gehad om de stilte te doorbreken.'

Elke bisschop verantwoordelijk

Zelf verschool hij zich achter de structuur van de Kerk. Hij benadrukte verschillende keren dat elke bisschop verantwoordelijk is voor zijn eigen bisdom en hijzelf dus alleen zeggingschap had over zijn eigen bisdom.

Over hoe het er elders aan toeging, wist Danneels naar eigen zeggen niets. 'Geen enkel slachtoffer heeft bij mij geklaagd dat hij niet gehoord werd door zijn bisschop.' Toch kwam Danneels een paar keer in tegenspraak met zichzelf, onder meer toen het ging over de twintig slachtoffers die op een dag aan zijn deur stonden.

Moreel gezag

Zijn moreel gezag probeerde hij af te zwakken. 'Ik ben in de loop der jaren het gezicht van de hele kerk geworden, onder meer door toedoen van de media. Maar men gaat daardoor denken dat ik gezag heb over de hele Kerk. Dat klopt niet', zegt Danneels.

'Ik heb alleen zeggingschap over mijn eigen bisdom. Ik ga dan ook geen initiatief nemen in een ander bisdom.'

Uit het betoog blijft ook een gevoel van passiviteit hangen. De kardinaal heeft dan wel geluisterd naar sommige slachtoffers, zelf greep hij nooit actief in. Zo heeft hij nooit dossiers doorgestuurd of is zelf naar justitie gestapt.