Vader Younes onderuit in test met leugendetector
Foto: © DIRK WAEM
Mohamed Jratlou, de vader van de op 10 november 2009 dood aangetroffen Younes (4), heeft gefaald in de test met de leugendetector. De raadkamer verlengde dinsdag de aanhouding van Jratlou, zijn advocaat Xavier Magnée tekent tegen die beslissing beroep aan en gaat in cassatie.

'Mijn cliënt kreeg twee weken geleden de kans om een test met de leugendetector te ondergaan en aanvaardde dat. Het toestel gaf aan dat hij een leugenaar is, maar de detector is onbetrouwbaar', aldus de advocaat. Volgens hem zou zijn cliënt geëmotioneerd geweest zijn en getranspireerd hebben bij de vraag 'heeft u uw zoon vermoord?'.

De ouders van Younes werden aanvankelijk allebei aangehouden op verdenking van doodslag op hun zoontje Younes, maar de moeder is ondertussen vrijgelaten. De vader verblijft nog altijd in de gevangenis van Doornik.

'In de komende dagen teken ik beroep aan bij de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen tegen de beslissing van de raadkamer van Doornik, voorgezeten door rechter Gérard Bresoux, om mijn cliënt langer vast te houden', zo verklaarde Xavier Magnée, advocaat van de beschuldigde.

Daarnaast dient de advocaat cassatieberoep in voor het niet respecteren van het Salduz-arrest. Dat arrest, dat dateert van 2008, bepaalt dat een verdachte al van bij het eerste verhoor bijstand moet krijgen van een advocaat. 'De onderzoeksrechter belast met het dossier Younes respecteert dat arrest niet.' Op 9 november 2010 werd de vader van Younes verhoord. De aanwezigheid van zijn advocaat werd hierop geweigerd. 'Mijn cliënt werd beschuldigd op basis van dat verhoor', stelt Magnée.

Eerder ging de advocaat al in beroep tegen de eerdere weigering van de KI van Bergen om Mohamed Jratlou vrij te laten. Op 9 december verwierp het hof van cassatie dat beroep.