'Open Vld speelt Het slimste parlementslid'
Foto: pdw
Tijdens de algemene bespreking van de begroting 2011 in het Vlaams parlement organiseerde oppositiepartij Open Vld dinsdag een spelletje "Het slimste parlementslid ter wereld", een parodie op de populaire televisiequiz, om zijn kritiek op de Vlaamse begroting en het Vlaamse beleid samen te vatten.

Open Vld-fractieleider Sven Gatz startte zijn tussenkomst "Erik Van Looygewijs" met een rijmpje: "Kris Peeters vindt zijn Vlaamse begroting niet zo erg, hij beklimt liever een Argentijnse berg. Op wie zal de oppositie nu dan moeten schieten? Ze zit daar al te blinken, viceminister-president Ingrid Lieten. Maar wat weet u over deze Vlaamse Regering?"

Daarop vuurden liberale parlementsleden trefwoorden af, die Gatz met een goedkeurend "ping" bevestigde: "kaasschaaf", "belastingen", "stilstand", "ermee leren leven" en "wachtlijsten".

De trefwoorden zetten meteen de toon voor het begrotingsdebat, waarin Open Vld en Vlaams Belang, de twee oppositiepartijen die dinsdagvoormiddag al aan bod kwamen, vooral de toegepaste kaasschaafmethode voor de besparingen onder vuur nam.

'Vlaamse regering budgettair niet voorbereid op staatshervorming'

Marijke Dillen (VB) noemde de begroting een staaltje "kunst- en vliegwerk", waarbij de Vlaamse regering het moeilijk heeft om beslissingen te nemen. Ze kiest dan maar voor de kaasschaafmethode, waarbij iedereen een beetje moet besparen. Het resultaat is dan wel een begroting in evenwicht, maar dat evenwicht is volgens Vlaams Belang erg wankel.

Dillen gaf ook uitgebreid commentaar op de federale onderhandelingen over de hervorming van de financieringswet. "De Vlaamse regering is budgettair niet voorbereid op een staatshervorming", merkte ze daarbij op.

Diezelfde kritiek klonk ook bij Open Vld. Fractieleider Gatz hekelde dat de Vlaamse regering in haar begroting geen enkele provisie of geen "spaarpotjes" voorziet. "De kleine betaalproblemen waarmee we nu worden geconfronteerd, zouden binnen een jaar exponentieel kunnen stijgen", waarschuwde hij.

Open VLD hekelt afschaffen jobkorting

De liberalen haalden ook opnieuw hard uit naar de afschaffing van de jobkorting, die de meerderheid volgens Gatz afdoet als een "cadeautje", terwijl er wel nieuwe "cadeautjes" uitgedeeld worden, zoals de Vlaamse kindpremie.

De Vlaamse regering trekt daarvoor in 2011 7 miljoen euro uit. Daarmee geeft ze volgens Gatz het signaal dat kinderen maken beloond wordt, maar werken niet.

Verder hadden de liberalen kritiek veil voor de toennemende wachtlijsten en de "stilstand" op onze wegen, waarbij Gatz verwees naar de trage besluitvorming rond de Oosterweelverbinding in Antwerpen en de optimalisatie van de Brusselse ring.

'Open VLD spreekt met gespleten tong'

De meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA konden niet met het spelletje "Slimste parlementslid" van Open Vld lachen. Volgens Eric Van Rompuy (CD&V) en Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) spreken de liberalen met gespleten tong, door enerzijds te hekelen dat de Vlaams regering niet genoeg bespaart en geen spaarpotten aanlegt, en anderzijds op allerlei domeinen meer uitgaven te bepleiten.

De fractieleiders van de meerderheid wezen in hun tussenkomst stuk voor stuk op het puike werk van Vlaanderen door een begroting in evenwicht te presenteren. Volgens Ludwig Caluwé (CD&V) is de kaasschaafmethode daarvoor de enige juiste methode en is er geen andere keuze.

Net door een begrotingsevenwicht bereidt Vlaanderen zich voor op de staatshervorming, weerlegde hij de kritiek van VB. "Een begroting in evenwicht is de beste wissel op de toekomst", trad Kris Van Dijck (N-VA) bij.

Sp.a-fractieleider John Crombez benadrukte in zijn tussenkomst dat de prioriteit na de besparingen moet zijn om opnieuw groei te creëren. Een begroting in evenwicht is daarbij volgens hem een goed begin.