'GDF Suez zal nog sterker worden'
'GDF Suez zal nog sterker worden' Foto: fo
Het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging vreest na een 'preliminair onderzoek' dat door overname van het Britse International Power, GDF Suez haar 'machtspositie' op de Belgische elektriciteitsmarkt zal versterken.

Het Auditoraat heeft daarom maandag aan de Europese Commissie gevraagd om het Belgische luik van het mededingingsonderzoek naar de Belgische mededingingsautoriteiten 'te verwijzen'. In augustus kondigde GDF Suez de overname aan.

Concreet gaat het om het belang van 33,3 pct van International Power in T-Power. Die vennootschap heeft een steg-centrale (stoom-gas-turbine) van 420 megawatt in Tessenderlo waarvan de commerciële productie in juni 2011 van start moet gaan. T-Power heeft een contract met stroomleverancier Essent voor de exclusieve verkoop van de stroom voor een termijn van 15 jaar.

"Voor België zal de verwerving van International Power door GDF Suez (GDF Suez controleert eveneens Electrabel, de dominante en historische operator in de Belgische elektriciteitssector) ook leiden tot de verwerving van een 'controlling' aandeel van 33,3% in de vennootschap T-Power", meldt het Auditoraat dinsdag in een persbericht. "Door de overname van International Power, zal GDF Suez echter de operator van die eenheid worden."

"Het Auditoraat meent dat deze overname in significante mate gevolgen dreigt te hebben voor de mededinging op meerdere elektriciteitsmarkten in België. Inderdaad, op basis van een preliminair onderzoek heeft het Auditoraat kunnen vaststellen dat die verwerving de machtspositie van GDF Suez dreigt te versterken op de Belgische markt voor de productie, groothandel en trading van elektriciteit alsmede op de Belgische markt voor de balancing en ondersteunende diensten", aldus het persbericht.

Auditeur-Generaal Bert Stulens verduidelijkt dat het om "een uitzonderlijke" beslissing van het Auditoraat gaat. "Het probleem in deze zaak is dat de Belgische zaak maar een deeltje is. Het Belgische luik is zeer klein." De gehanteerde logica is dus dat een klein aspect in de zaak verloren zou kunnen gaan, hoewel het voor België wel een impact heeft. Volgens Stulens vroeg het Auditoraat in 2009 maar in één zaak een verwijzing naar de Belgische mededingingsautoriteiten. Dat werd toen geweigerd. Omgekeerd verwees het auditoraat dit jaar al twee zaken door naar de Commissie.

De betrokken ondernemingen worden nu ingelicht over de vraag van het Auditoraat en kunnen daarop "voorstellen doen" om een oplossing te vinden. "We signaleren dat er op Belgisch niveau een probleem is", aldus Stulens.

De voorlopige Commissie-deadline van het dossier was 12 januari. Door de vraag komen daar tien werkdagen bij, waardoor rond 26 januari de beslissing van de Commissie verwacht wordt. Dan zal duidelijk zijn of er een Belgisch onderzoek komt.

T-Power is de vennootschap waarin chemiegroep Tessenderlo Chemie, Siemens en International Power elk voor een derde participeren, zo bevestigt Tessenderlo. De steg-centrale is gelegen aan de site van de chemiegroep in Tessenderlo, een grootgebruiker van elektriciteit door de elektrolyse-activiteiten die er plaatsvinden.

Met 420 megawatt gaat het om een aanzienlijke stroomproductie. Ter vergelijking, volgens cijfers van de website van Electrabel bedraagt de capaciteit van de twee oudste reactoren van de kerncentrale van Doel 433 megawatt elk. De bedrijven achter T-Power claimden eind 2008 dat de centrale goed is voor 2,5 pct van de Belgische electriciteitsproductie.