Het gloednieuwe Stadsmuseum Gent (STAM) ontving dinsdagmorgen zijn 50.000ste bezoeker en dat ruim twee maanden na de opening. Het museum had als ambitie om op jaarbasis 80.000 mensen over de vloer te krijgen.

Een leerling van het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen bleek dinsdagvoormiddag de 50.000ste bezoeker. Naast gadgets en een drankje voor de leerlingen, schenkt het STAM 500 euro aan Music For Life. De 50.000ste bezoeker kiest welk nummer gedraaid zal worden.

Volgens schepen van Cultuur Lieven Decaluwe zijn 85 procent van de afgelopen 50.000 bezoekers Belgen en de rest toeristen, voornamelijk uit het buitenland. Ondertussen zijn al 350 rondleidingen gegeven voor groepen en het museum krijgt ook veel museumdirecties en lokale besturen over de vloer.

Het nieuwe stadsmuseum op de Bijlokesite langs de Godshuizenlaan opende op 9 oktober de deuren. Dat gebeurde dertien jaar nadat het Bijlokemuseum op slot ging. Blikvanger in het STAM is de introductiezaal met een gigantische luchtfoto op schaal 1/1000 onder glastegels.