Dixie Dansercoer maakt 'ecologische expeditie' naar Zuidpool
Dixie Dansercoer, Benoit Scheen en Sam Deltour Foto: photo news
Twee Belgische ontdekkingsreizigers gaan volgend jaar een poging wagen om een wereldrecord te vestigen in een zone van de zuidpool waar nog niemand is geweest, en dit op een volledig 'autonome en ecologische wijze'.

Honderd jaar nadat Roald Amundsen voor de eerste keer de Zuidpool bereikte, vertrekt Dixie Dansercoer opnieuw op expeditie naar Antarctica.

Van november 2011 tot februari 2012 onderneemt de ervaren avonturier samen met de jonge Sam Deltour een poging om, in een zone van de Zuidpool waar nog niemand is geweest, een afstand van 6.000 kilometer te overbruggen op een volledig 'autonome en ecologische wijze'.

Dansercoer en Deltour zullen maximaal gebruikmaken van windenergie met een nieuw type kites en speciaal ontworpen sledes. Daardoor zullen ze geen CO2 uitstoten. De twee poolreizigers proberen tijdens hun Antarctic ICE Expeditie een wereldrecord in afstand te vestigen voor een niet-gemotoriseerde expeditie in Antarctica die onderweg niet bevoorraad wordt.

Het duo gaat op de Zuidpool ook op zoek naar nieuwe wetenschappelijke klimaatinzichten door het meten van valwinden. Het wetenschappelijk onderzoek gebeurt in samenwerking met universiteiten van over de hele wereld. 'Met onze expeditie kunnen we het belang van de zuidelijke ijsmassa als klimaatregulator aantonen én nog een stuk verdergaan', zegt Sam Deltour.

De expeditie wordt financieel ondersteund door telecombedrijf Mobistar, dat zijn CO2-afdruk de komende tien jaar met 50 procent wil verlagen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig