Bagagepersoneel Zaventem smokkelt koffers vol cocaïne
Foto: rr
Colombiaanse drugskartels hebben op Zaventem maandenlang bagageafhandelaars omgekocht om hun cocaïne veilig uit de luchthaven te krijgen. De politie arresteerde tien werknemers. Ze kregen 30.000 euro per koffer, schrijft De Morgen maandag.

Enkele personeelsleden van de bagageafhandelaars op de luchthaven van Zaventem verdienden volgens De Morgen een aardige stuiver bij met de illegale handel. Eind vorige week viel de politie na een maandenlang doorgedreven onderzoek door de federale gerechtelijke politie Asse binnen op de luchthaven. Ze arresteerde tien werknemers. Sommigen legden verregaande bekentenissen af.

Volgens de speurders gaat het om een grote organisatie, mogelijk zelf meer dan één die actief was én is op de luchthaven. De speurders houden er rekening mee dat de werknemers er zelfs geplaatst werden om drugs te smokkelen. Achter de organisatie zitten Colombiaanse drugskartels die via een complex systeem hun opdrachten doorspeelden aan de bagageafhandelaars in Zaventem.

'Drugsvluchten'

Er is sprake van 'minstens tientallen drugsvluchten'. De speurders zeggen dat de cocaïne uit Colombia komt. Af en toe voerden de bonzen achter de drugsorganisaties tests uit. Dan speelden ze door dat een koffer met bepaalde kenmerken in Zaventem moest worden onderschept terwijl er geen drugs in zaten. Zo wilden ze achterhalen of het personeel betrouwbaar was.

Bij de gearresteerde mannen zijn er volgens de betrokken speurders ook 'grote vissen'. De breinen uit Colombia blijven buiten schot.

Het onderzoek wordt de komende dagen voortgezet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig