Felicitaties voor Belgisch voorzitterschap
Foto: photo news
'Door de geest van het Verdrag van Lissabon te respecteren en de nieuwe architectuur van de Europese Unie die eruit voortgekomen is, kregen we Europa weer in beweging'. Die balans van het Belgische voorzitterschap van de EU heeft Yves Leterme (CD&V) vrijdag opgemaakt, aan het einde van de decembertop. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie en Europees president Van Rompuy hadden lovende woorden voor Leterme.
Op de tweede dag van de bijeenkomst van de Europese leiders stonden vooral de relaties van de Unie met haar zogenaamde strategische partners op de agenda: de VS, China, India, Turkije, ... Maar ook voor Yves Leterme maakten de staats- en regeringsleiders tijd vrij. De Belgische premier maakte tegenover zijn collega's de balans op van de zes maanden dat ons land aan het roer zal hebben gestaan van de Raad, de instelling die de lidstaten verenigt.
 
België focuste op de implementatie van de vernieuwingen van het Lissabonverdrag, legde Leterme achteraf ook op een persconferentie uit, en dat heeft vruchten afgeworpen. 'Door iedereen op zijn niveau zijn werk te laten doen en de krachten te bundelen, kregen we Europa weer in beweging', luidde het. Leterme bedankte dan ook de lidstaten, de Commissie, het parlement en de hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton.
      
Wat België zelf betreft, hebben een goede voorbereiding en de beroepsernst van zowel het diplomatieke korps als de politici geholpen, meent Leterme. 'Sommigen hebben jarenlange Europese ervaring. Maar ook het feit dat in de regering verschillende politieke families vertegenwoordigd zijn, heeft ervoor gezorgd dat ons voorzitterschap in Europa breed gedragen werd'.
 
Lovende woorden
 
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barosso, en Europees president Herman Van Rompuy feliciteerden Leterme.
 
'Ik feliciteer de Belgische eerste minister met een geslaagd voorzitterschap in moeilijke omstandigheden', klonk het bij Van Rompuy. Die 'moeilijke omstandigheden' verwijzen naar de interne politieke problemen in België. 

Ook Barosso liet zich lovend uit. 'Er zijn meer dan vijftig akkoorden gesloten tijdens dit voorzitterschap, de grote meerderheid mee beslist door het Europees Parlement. Dat is zonder twijfel een goed resultaat', aldus Barosso. De commissievoorzitter prees Leterme ook omdat hij zich geconcentreerd had op de Europese agenda, 'eerder dan nieuwe prioriteiten te lanceren'.

De traditionele decembertop is het laatste grote evenement van het voorzitterschap van de EU. Vanaf 1 januari neemt Hongarije de fakkel over van België.